Kako je izgledalo tržište nafte ovog leta?

Foto-ilustracija: Pixabay

Globalne cene nafte doživele su značajan skok u julu i prvim danima avgusta, podstaknute faktorima koji su bili predviđeni u ranijim izveštajima – to uključuje kombinaciju smanjenja ponude od strane OPEK+ i ujedno velike globalne potražnje za naftom u isto vreme.

Alijansa OPEK+, u svojoj kontroli snabdevanja, smanjila je proizvodnju za 1,2 mb/dan u julu, što je najniža vrednost u skoro dve godine. Ovaj pad je uglavnom bio posledica dobrovoljnih smanjenja koje je predvodila Saudijska Arabija. Uprkos tome, proizvođači koji nisu iz OPEK+ povećali su svoju proizvodnju, sa SAD, Brazilom i Gvajanom na čelu. Sjedinjene Države su bile posebno značajne, jer su zaslužne za skoro 80 odsto rasta globalne ponude nafte u 2023. navodi se o izveštaju Međunarodne agencije za energiju.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Unsplash (Ian Simmonds)

Svetska potrošnja nafte dostigla je 103 mb/d u junu, a projekcije za avgust su još veće. Porast potražnje iz zemalja OECD-a i Kine značajno je doprineo ovom porastu, čak i usred ekonomske zabrinutosti.

Očekuje se, prema izveštaju, da će globalna potražnja za naftom u ovoj godini porasti za 2,2 mb/d, dostižući najviši godišnji nivo od 102,2 mb/d. Međutim, kako se faza nakon pandemije stabilizuje i kako dublje ulazimo u energetsku tranziciju, predviđa se da će se ovaj rast usporiti na 1 mb/dan 2024.

Zalihe sirove nafte u julu su se smanjile treći uzastopni mesec, a očekuje se da će se zaoštravanje tržišta dodatno intenzivirati, posebno pošto su glavni igrači poput Saudijske Arabije i Rusije produžili smanjenje snabdevanja. Trenutni ciljevi, ako se održe, mogli bi dodatno opteretiti zalihe nafte i potencijalno podići cene još više.

Na povećanu potražnju uticalo je i doba godine, s obzirom da se preko leta odvija mnogo više vazdušnog saobraćaja, pored toga uticale su i rastuće petrohemisjke aktivnosti u Kini.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti