Morski led na Antarktiku dostigao rekordno nizak nivo

Foto-ilustracija: Unsplash (Roxanne Desgagnes)

Naučnici upozoravaju da je na Antarktiku zabeležen rekordno nizak nivo morskog leda, i to u poslednjih četrdeset godina od početka satelitskog posmatranja.

Najnovija istraživanja su pokazala da je početkom ovog meseca, samo 2,20 miliona kvadratnih kilometara Južnog okeana bilo je prekriveno morskim ledom, što je rekordni minimum u odnosu na 2022. godinu, mada ta cifra nije konačna, s obzirom da se očekuje još veći pad do kraja februara.

Naučnici navode da je brzi pad morskog leda u poslednjih šest godina veoma uočljiv, a topljenje se pojačalo od decembra 2022. godine, posebno u zapadnom delu Antarktika, gde su neki delovi praktično i bez leda. Naučnici koji su u ekspedicijama su zabrinuti i govore da nikada ranije nisu videli ovako ekstremnu situaciju bez leda, i da je kontinentalni pojas, područje veličine Nemačke, potpuno bez leda.

Analize trenutnog obima morskog leda pokazuju da je tokom čitavog januara ove godine led bio na najnižoj ikada zabeleženoj meri za ovo doba godine od početka vođenja evidencije od 1979. godine.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Unsplash (Emma Francis)

U nedavno objavljenoj studiji istraživači objašnjavaju da antarktički morski led uglavnom dostiže svoj maksimum u septembru ili oktobru, a minimalan u februaru. U nekim regionima, morski led se leti potpuno topi, dok zimi, hladna klima širom Antarktika omogućava brzo formiranje novog morskog leda. Na svom maksimumu, morski led na Antarktiku se prostire na površini između 18 i 20 miliona kvadratnih kilometara, dok se leti smanjuje na otprilike tri miliona kvadratnih kilometara.

Upravo ovo intenzivno otapanje moglo bi da bude posledica neuobičajeno visokih temperatura vazduha na zapadu i istoku Antarktičkog poluostrva, koje su bile 1,5 stepeni Celzijusa iznad dugogodišnjeg proseka.

Naučnici se trenutno bave proučavanjem geološke evolucije ledenog pokrivača, odnosno masivnih glečera, jer veruju da jedino tako mogu da preciznije procene kako će se razvijati ledeni pokrivač usled klimatskih promena.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti