Ogromni ledeni breg veličine Londona odlomio se od ploče Antarktika

Ogroman ledeni breg veličine šire teritorije Londona (1550 km²) odlomio se od 150 metara debele ledene ploče Brunt, što je već drugo po redu odvajanje leda u prethodne dve godine, objavili su istraživači Britanskog antarktičkog istraživačkog centra (BAS).

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by British Antarctic Survey (@britishantarcticsurvey)

Oni navode da su se pukotine širile u poslednjih desetak godina, što je sada dovelo do odvajanja ovog ledenog brega, koji se inače nalazi nedaleko od stanice BAS-a.

“Glaciološka struktura ledenog pojasa Brunt je složena, a nakon što su pokotine krenule da se šire, mi smo još u 2016. godini, preduzeli mere predostrožnosti i premestili istraživačku stanicu Halej. Zbog toga je osoblje u stanici samo od novembra do marta na Antarktiku, a trenutno boravi u stanici 21 osoba”, navodi se u saopštenju BAS-a.

Profesorka Dejm Džejn Frensis, direktorka BAS-a, izjavila je da su glaciolozi i operativni timovi očekivali da se to dogodi. 

Pročitajte još:

“Merenja ledene ploče se obavljaju putem automatizovane mreže visoko preciznih GPS instrumenata koji okružuju stanicu. Oni mere da li se ploča deformiše, pomera, i onda se upoređuju sa satelitskim snimcima. Dalje se ti podaci šalju nazad u Kembridž na analizu, tako da znamo šta se dešava čak i zimi na Antarktiku – kada nema osoblja u stanici, kada je mrak 24 sata a temperatura padne i do 50 stepeni Celzijusa ispod nule”, kaže Dejm Džejn.

Profesor i glaciolog Dominik Hodžson potvrdio je da se slična stvar godina pre godinu dana kada se odvojio ledeni breg veličine 1.270 kvadratnih kilometara.

“Ovaj događaj je očekivan i deo je prirodnog toka lednika Brunt“, objasnio je Hodžson.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti