Hrvatska prvi put u evropskoj PPA statistici

Foto-ilustracija: Unsplash (Grahame Jenkins)

Korporativna potražnja za čistom električnom energijom više je nego ikad u središtu svetske pažnje. Cene električne energije u 2022. zbog energetske krize vrtoglavo su rasle što je prouzrokovalo višestruko povaćanje troškova poslovanja preduzeća i kompanija. Izlaz su potražili u PPA-korporativnim ugovorima za kupovinu čiste, obnovljive električne energije direktno od proizvođača. Na ovaj način se ugovara fiksna cena obnovljive energije u razdoblju od pet do dvadeset godina. 

Uz sigurnost višegodišnjeg snabdevanja električnom energijom kompanijama je lakše da planiraju godišnje troškove, a želja za nabavkom čiste električne energije direktno od proizvođača u Evropskoj uniji rezultiralo je s ugovorenih 6,6 GW putem PPA ugovora u 2022. godini, kaže WindEurope.

Listu zemalja koje su prošle godine kroz PPA ugovorile najviše obnovljive energije predvodi Španija sa 17,4 odsto, a slede je Velika Britanija – 14,4 odsto, Irska – 14 odsto i Francuska – 12,2 odsto. Udeo manji od 10 odsto u 2022. godini ostvarile su Nemačka, Finska, Danska, Švedska, Belgija i Holandija. 

Pročitajte još:

Hrvatska prvi put na listi

Korporativni ugovori o kupovini obnovljive energije postaju sve popularniji i u Hrvatskoj. Tokom prošle godine putem PPA je ugovorena višegodišnja kupovina zelene energije i Hrvatska je po prvi put svrstana u statističke podatke koje redovno analizira i objavljuje WindEurope. 

Raste potražnja za energijom sunca 

Analiza prošlogodišnjih PPA ugovora pokazuje kako je energija vetra dominirala u volumenima ugovorenih megavata. Međutim 2022. pokazuje malo drugačiju sliku. Iako je i dalje najviše ugovora potpisano za energiju vetra, oko 3,5 GW, vidljivo je povećanje potražnje za solarnom energijom. Analiza pokazuje da je u 2022. godini potpisano manje ugovora nego u 2021. godini.

Više o ovome pročitajte ovde.

Izvor: OIE Hrvatska

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti