Hrvatska: Za povećanje kapaciteta solarne i geotermalne energije više od 24 miliona evra

Foto-ilustracija: Unsplash (Sungrow Emea)

Za projekte povećanja kapaciteta solarne i geotermalne energije u okviru programa „Energija i klimatske promene” u Hrvatskoj potpisano je 35 bespovratnih ugovora ukupne vrednosti 24,7 miliona evra.

Ovi ugovori se finansiraju iz Finansijskog mehanizma Evropskog ekonomskog prostora i Norveškog finansijskog mehanizma za period od 2014. do 2020. godine, a doprineće energetskoj efikasnosti i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, proizvodnji potpuno obnovljivih izvora energije i energetskoj nezavisnosti.

“Dogovoreni i potpisani projekti imaju za cilj povećanje kapaciteta solarne energije, proizvodnih kapaciteta geotermalne energije za potrebe grejanja i izradu dokumentacije za buduće projekte“, rekla je Nataša Tramišak, ministar regionalnog razvija i fondova EU, navodi se na sajtu ministarstva.

Svi prijavljeni projekti su odraz nastojanja Hrvatske da bude uspešnija u praćenju politika EU, otpornija na sve izazove, krize u snabdevanju energijom i da ide u jednom pravcu bolje proizvodnje i korišćenja svih raspoloživih obnovljivih izvora energije.

“Treba istaći da je u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti jedna od predviđenih mera i proširenje HEP-ove mreže kako bismo imali veće mogućnosti i kapacitete za uzimanja energije od proizvođača. Plan je da do 2030. imamo postavljeno 2500 megavata instalirane snage fotonaponskih elektrana. Sigurno treba raditi i na kapacitetu i jačanju energetske mreže samog HEP-a kako bi mogao da primi tu energiju”, dodala je Tramišak.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti