Trag fondacija: Deseti put nagrađene najbolje zelene ideje

Foto ilustracija: Unsplash (Micheile Henderson)

Na desetom, jubilarnom Forumu za zelene ideje, koji je organizovala Trag fondacija, proglašene su tri najbolje preduzetničke ideje zasnovane na održivom razvoju, a dobitnici su nagrađeni sa po 5.000 dolara.

I ove godine su na otvoreni konkurs stizale prijave, a u uži krug je ušlo njih 5, koji su tokom Foruma predstavili svoje inovativne ideje. Žiri je tokom izbora uzimao u obzir sledeće kriterijume: potencijal koji projekat ima za ostvarenje značajnog uticaja u svojoj lokalnoj zajednici, oslanjanje na lokalne resurse, zapošljavanje lokalnog stanovništva i kreativan pristup rešavanju ekonomskih, društvenih i problema životne sredine.

Prvo mesto su ravnopravno podelili dve zelene ideje. Organela d.o.o. iz Beograda, koja se bavi proizvodnjom organske hrane, s ciljem da ona bude dostupna što većem broju ljudi, a da bude besplatna za one kojima je najpotrebnija. Njihova ideja je da besplatno prerađuju biljne sirovine i prave gotove proizvode, za šta su neophodni solarni paneli, koji bi strujom napajali mali pogon za preradu.

MIXKON d.o.o. preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, Banja-Aranđelovac, koje je napravilo prototip za preradu otpadnog materijala sa deponije u kvalitetan proizvod za izradu kalupa u MIKRO LIVU. Inovativnost tehnologije se ogleda u tome što su prvi došli na ideju da iz otpada reverzibilnim postupkom dobiju kvalitetan proizvod za livnice i to sa 100 odsto iskorišćenjem otpadnog materijala.

Treće mesto pripalo je preduzeću “Green Express“, iz Sremske Mitrovice. Reč je o solidarnom preduzeću u osnivanju koje će se baviti poslovima prevoza robe u drumskom saobraćaju, na ekološki najprihvatljiviji način. Misija preduzeća je kreiranje lepšeg, bezbednijeg i zdravijeg životnog okruženja, korišćenjem električnih dostavnih bicikli povećanog tovarnog kapaciteta.

Izvor: Trag fondacija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti