CZIP: Crna Gora mora da zaštiti prašume Zeletina i Visitora

Foto-ilustracija: Pixabay

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) dostavio je Agenciji za zaštitu životne sredine i opštinama Plav, Gusinje i Andrijevica, inicijativu za zaštitu Zeletina i Visitora kako bi se pristupilo uspostavljanju zaštićenog područja koje bi štitilo jednu od najočuvanijih šumskih kompleksa na Balkanu i treću prašumu u zemlji nakon Biogradske gore i Crnih poda.

Zeletin i Visitor predstavljaju jedinstven šumski ekosistem, a istraživanja koja je sproveo CZIP tokom 2021. godine potvrđuju već prepoznati značaj ovog područja od strane ekspertskog tima projekta „Uspostavljanje Natura 2000 područja u Crnoj Gori“.

Ovaj projekat za potrebe resornog ministarstva i Agencije za zaštitu životne sredine podržan je od strane Evropske unije, sa ciljem identifikacije potencijalnih staništa koja će momentom pristupanja u EU postati sastavni deo najveće mreže zaštićenih područja na svetu.

„Područje Zeletina i Visitora nije samo područje od lokalnog značaja, već ima status SPA lokaliteta (Special Protected Area prema Ptičijoj Direktivi), pa priznajući mu zaštitu u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom, Agencija za zaštitu životne sredine, zajedno sa opštinama na kojima se prostiru Zeletin i Visitor – Andrijevicom, Plavom i Gusinjem, bi pokazala spremnost da zaštiti, adekvatno upravlja i uvaži značaj prepoznatih Natura 2000 staništa, čime bi se održao korak sa očekivanim aktivnostima u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Usvajanje inicijative očekujemo, ne samo zbog međunarodne važnosti ovog lokaliteta već imajući u vidu da je isti od ranije prepoznat planskim dokumentima na lokalnom i nacionalnom nivou“, saopšteno je iz CZIP-a.

Izvor: CZIP

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti