Aplikacijom protiv šumokradica u CG

Foto-ilustracija: Unsplash (Chad Madden)

Borba protiv šumokradica i piromana u Crnoj Gori izazov je sa kojim se država i nadležne institucije decenijama bore. U narednom periodu toj borbi moći će direktno sa terena da doprinese bukvalno svaki građanin zahvaljujući aplikaciji „Čuvari šuma“ koju je kreirala nikšićka NVO Društvo mladih ekologa.

Uz vrlo jednostavnu proceduru građani će moći da prijave, snime i pošalju svaku sumnjivu aktivnost i tako srpreče dalju devastaciju crnogorskih šuma.

Ekolozi veruju da će zajedno sa građanima borbu protiv devastacije šumskih kompleksa sada podići na veći nivo.

Uz jednostavnu proceduru prijavljivanja problema, uočene nepravilnosti biće svim nadležnim instucijama na raspolaganju u svakom trenutku.

U prošloj godini podneto je blizu 290 krivičnih prijava zbog devastacije šuma od čega su skoro trećina povratnici.

Budući da šume pokrivaju skoro 60 odsto Crne Gore, aplikacija u rukama građana biće velika pomoć i za oko 160 zaposlenih šumara, što je trenutno nedovoljno da se pokrije teren, priznaju u Upravi za šume.

“Ova apliakcija će i preventivno da deluje na nesavesne počinioce, a s obzirom na to da mi imamo veliki broj povratnika govori u prilog tome da su zakonski propisi i kazne izuzetno blagi. Treba u budućnosti raditi na menjaju zakonskih propisa i pooštravanju kaznene politike”, poručio je Srđan Pejović, direktor Uprave za šume.

“Apliakcija je jednako dostupna svima, a dostupna je i Upravi za inspekcijske poslove koja svakodnevno može da ima kroz ovu aplikaciju pomoć, da se usredsredi na pravu tačku i da u datom vremenu ili momentu bude na datoj lokaciji i odradi posao u svrhu zaštite šumarskog kompleksa i zaštite pravne države”, poručio je Miodrag Karadžić, direktor NVO Društvo mladih ekologa.

Aplikacija je za sada dostupna samo na Andorid uređajima, a nastala je u okviru projekata „Održivo upravljanje šumama za sve“, koji finansira Evropska unija.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti