Rekordna prodaja električnih vozila u prvom kvartalu 2022.

Foto-ilustracija: Unsplash (Vlad Tchompalov)

Prodaja električnih automobila (uključujući i plug-in hibride) postavila je novi rekord 2021. godini sa 6,6 miliona prodatih vozila, što znači da je svake nedelje prodato više automobila nego u celoj 2012. godini, stoji u izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Taj trend nastavio je da jača i u 2022. godini sa dva miliona prodatih električnih automobila širom sveta u prvom kvartalu ove godine, što je za tri četvrtine više u odnosu na isti period godinu dana ranije.

U Kini se prodaja električnih automobila skoro utrostručila u 2021. godini na 3,3 miliona, što čini oko polovinu ukupne globalne prodaje. Kineski električni automobili su obično manji nego na drugim tržištima, dok je srednja cena električnog automobila u Kini bila samo 10 odsto viša od cene konvencionalne ponude, u poređenju sa 45 do 50 odsto na drugim velikim tržištima.

Nasuprot tome, prodaja električnih automobila zaostaje u većini zemalja u razvoju i tamo gde je dostupno samo nekoliko modela koje prosečan potrošač ne može da priušti.

Obezbeđivanje budućeg rasta zahtevaće veće napore u diversifikaciji proizvodnje baterija i snabdevanja kritičnim mineralima kako bi se smanjili rizici od rasta cena, navodi IEA.

Podrška vlada i državnih institucija bila je jedan od glavnih razloga za masovnu prodaju električnih automobila na mnogim tržištima, pri čemu se ukupna javna potrošnja na subvencije i podsticaje udvostručila u 2021. na skoro 30 milijardi dolara.

Sve veći broj zemalja ima ambiciozne ciljeve za elektrifikaciju vozila u narednim decenijama, a mnogi proizvođači automobila imaju planove za elektrifikaciju svojih voznih parkova koji prevazilaze ciljeve politike.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti