Stvaranje regionalne energetske mape i povećanje OIE kapaciteta su nacionalni interesi

Foto-ilustracija: Pixabay (Admiral Lebioda)

Na okruglom stolu posvećenom energetskoj bezbednosti i konfliktu u Ukrajini, koji je organizovan u Bukureštu, učestvovala je i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je tom prilikom izjavila da povezivanje i izgradnja energetske infrastrukture predstavljaju nacionalni interes svake države i da je stvaranje regionalne energetske mape prioritet Srbije.

,,Razgovarali smo o energetskoj bezbednosti i o tome kako da budemo samodovoljni, odnosno da proizvodimo iz sopstvenih izvora dovoljne količine energije za svoje potrebe. Ovde su bili zvaničnici SAD, EK i zemalja zapadnog Balkana i postoje zemlje, poput SAD, koje imaju iskustva i od kojih možemo mnogo da naučimo kada je reč o energetskoj tranziciji’’, izjavila je Mihajlovićeva.

Ministarka dodaje da je cilj da se razmotre sve opcije za srpsku energetiku 2040. i 2050. godine, kao i to da Srbija ima najbolji zakonodavni okvir, bilo da je reč o OIE ili o unapređenju energetske efikasnosti, a da sledeći korak predstavljaju investicije.

,,Ovo je veoma izazovno i teško vreme za sve, nismo ranije radili na diverzifikaciji u gasnom sektoru, ove godine smo počeli radove na interkonekciji sa Bugarskom, a želimo da budemo povezani sa svim državama u regionu, i sa Rumunijom, i sa Severnom Makedonijom i Hrvatskom, jer od toga koliko ćemo biti ujedinjeni i povezani zavisiće energetska, ali i nacionalna bezbednost’’, navodi Mihajlovićeva.

Navodi i to da nam je potrebno povezivanje i u visokonaponskoj mreži, kao i da su razgovarali o svim opcijama koje će doprineti tome da se stabilnost i bezbednost u energetskom sektoru održe i unaprede, zato što od toga zavisi ekonomska, finansijska i politička stabilnost.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti