Konferencija „Obnovljiva energija, potencijali Srbije – mogućnosti za Izrael“

Foto: Privredna komora Srbije

U prostorijama Privredne komore Srbije danas je održana konferencija pod nazivom „Obnovljiva energija, potencijali Srbije – mogućnosti za Izrael“ na kojoj su predstavnici relevantnih institucija okupljenima predočili buduću saradnju Srbije i Izraela na polju obnovljivih izvora energije, diskutovali o zakonskoj regulativi i preprekama za razvoj OIE projekata, te izneli brojne informacije koje interesuju potencijalne investitore.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je da je važno raditi na povećanju proizvodnih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije, jer je to jedna od glavnih mogućnosti da države postanu energetski bezbedne.

Ona je dodala da se za ovu godinu očekuje globalan porast kapaciteta OIE za osam odsto, što svedoči o tome da se ceo svet, uprkos političkoj situaciji i energetskoj krizi, okreće čistim izvorima energije.

„Bez obzira na sve otpore na koje smo nailazili, nastavljamo da sprovodimo naš plan, a to je da do 2040. godine imamo bar 40 odsto proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije“, navela je Mihajlović i poručila da će za dostizanje ovog cilja izraelska iskustva biti dragocena.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je saradnja izraelskih i srpskih kompanija na polju obnovljivih izvora energije i energetske tranzicije još je jedan korak više na unapređenju ukupnih privrednih veza i investicione saradnje Srbije i Izraela.

„Gotovo svaka kompanija u Srbiji nastoji da na neki način integriše OIE u svoje poslovne planove, to je deo privrednog ambijenta, nije lako, nije jednostavno, ali moderan zakonodavni okvir pruža znatne mogućnosti“, rekao je Čadež i dodao da očekuje nove izraelske investicije u ovom sektoru.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan ističe da ekonomski odnosi zaostaju za dobrom bilateranom saradnjom, ali da su aktivnosti ambasada usmerene na povezivanje kompanija i zajedničke poslove i partnerstva. Sektor OIE, po njegovim rečima, ima veliki potencija za saradnju.

„Radimo na većim investicijama i dolasku izraelskih kompanija, jer ovde postoji ogroman potencijal. Jedna kompanija je već ovde i radi“, rekao je Vilan i zahvalio Privrednoj komori Srbije na otvaranju Predstavništva u Jerusalimu uz očekivanje da će to podstaći investicije.

Investiciona klima i zakonodavni okvir u oblasti obnovljive energije u Srbiji

U sklopu današnje konferencije održan je i panel pod nazivom „Investiciona klima i zakonodavni okvir u oblasti obnovljive energije u Srbiji“ koji je moderirala Danijela Isailović, direktorka udruženja OIE Srbija.

Jedan od učesnika panela bio je savetnik generalnog direktora za tehnološki razvoj u Elektromreži Srbije (EMS) Nebojša Petrović koji je, upitan da li na mreži Srbije ima mesta za nove investitore, odgovorio da postoji nekoliko načina kako da se broj obnovljivih izvora energije uveća.

Pre svega, treba poslušati savet evropskog udruženja Wind Europe te podstaći investitore da u blizini svojih postrojenja grade energetska skladišta, jer problem nastao usled velikog broja zahteva za priključenje na mrežu nije karakterističan samo za Srbiju, već i za čitavu Evropu.

Nove reverzibilne hidroelektrane i racionalna potrošnja električne energije dodatni su preduslovi za povećanje udela OIE u energetskom miksu Srbije, poručio je Petrović.

Panelista Marko Lipošćak, potpredsednik za razvoj poslovanja kompanije Enlight Renewable Energy, ocenio je da je Srbija dobro mesto za investicije i osvrnuo se na izazove sa kojima se investitori susreću, a koje je podelio na tehničke, tržišne i regulatorne.

„Tehnički problemi su nešto što uvek prati ulaganja u OIE, ali ih je uz prave ljude i odlučnost relativno lako rešiti. Tržišni elementi su najmanje predvidljivi i to je ono što se mora uzeti u obzir prilikom procene prihoda, dok na regulatorne izazove najviše uticaja ima država“, pojasnio je Lipošćak.

Zoran Ilić, pomoćnik ministra u Ministarsvu rudarstva i energetike, govorio je na pomenutom panelu o implementaciji sporazuma o saradnji između Izraela i Srbije i o tome šta investitori mogu očekivati od ovog sporazuma.

Foto: Privredna komora Srbije

On je istakao da energetski sektor Srbije nije bio u prilici da se razvija dinamikom koja je bila neophodna za veću implementaciju OIE, te da ova oblast predstavlja ogroman prostor za investitore.

“Mi verujemo u naše izraelske partnere da će naći svoje mesto na tržištu Srbije i pomoći nam da premostimo sve ove prepreke i efikasno razvijemo svoju prenosnu mrežu koja je osnov za integraciju OIE, da rešimo pitanje balansiranja i smanjimo gubitke kroz prenosni i distributivni sistem”, rekao je Ilić.

Jelena Čelenković Stojanović iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) je istakla da je dosadašnje iskustvo ove institucije prilikom finansiranja OIE projekata u Srbiji jako dobro i dodala da su sredstvima EBRD-ja podignuti vetroparkovi Kovačica i Čibuk, te osnovano udruženje OIE Srbija.

Učesnica panela Milica Sredanović iz Međunarodne finansijske korporacije (IFC) napomenula je da IFC podržava OIE projekte sa širokom lepezom usluga, od kredita do savetodavne podrške, i pozvala sve zainteresovane investitore da im se obrate.

Na samom kraju konferencije okupljenima su se predstavile izraelske kompanije, između ostalih i kompanija New Energy Solutions, jedan od članova udruženja OIE Srbija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti