Beograd – Uklonjeno oko sto divljih deponija

Foto: Grad Beograd

U okviru akcije “Problem manje” u glavom gradu Srbije u nekoliko proteklih meseci, uklonjeno je oko sto divljih deponija. Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” trenutno rade na sanaciji divlje deponije koja se nalazi u Bulevaru oslobođenja na opštini Voždovac.

Prema rečima Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika, ova deponija, koja se nalazi u urbanom delu Voždovca, nastala je tako što su nesavesni sugrađani tu bacali smeće.

“Nažalost takvih primera imamo svuda po gradu, ali i kada uklonimo neku deponiju nemamo garanciju da se za nekoliko meseci neće stvoriti nova. U tom slučaju ponovo trošimo pare iz budžeta da tu deponiju uklonimo”, rekao je Vesić, navodi se na sajtu grada.

On je naglasio da je neophodno da se promene zakonski propisi, na kojima Grad insistira, te da kazne budu mnogo veće za one koji prave deponije.

“Tražimo da kazne budu najmanje milion dinara, te da se onima koji ponovo bacaju smeće oduzme vozilo. Takođe, insistiramo na tome da se kod dobijanja upotrebne dozvole od investitora traži dokaz o kretanju građevinskog otpada. Tako ćemo rešiti najveći problem „divljeg” otpada, a samim tim i štedeti pare koje možemo da uložimo u druge stvari koje su važne za čistoću grada. Verujem da će nova vlada prihvati naše predloge i time sistemski rešiti ovaj problem, a do tad na prijave građana čistićemo divlje deponije“, ističe zamenik gradonačelnika.

Ivana Tomić Ilić, predsednica opštine, istakla je da se po prijavi građana koji žive u tom delu Voždovca odmah reagovalo i počelo sa uklanjanjem divlje deponije.

“Veoma je važno da građani učestvuju u uklanjanju nelegalnih deponija tako što će prijaviti mesta na kojima se otpad nalazi, a opština će odmah reagovati. Na ovom mestu će verovatno na predlog zamenika gradonačelnika biti izgrađen park, što ovaj, a i svaki deo Voždovca, zaslužuje“, rekla je Ivana Tomić Ilić.

Prema rečima Marka Popadića, direktora JKP “Gradska čistoća”, radnici ovog preduzeća će u što kraćem roku ukloniti divlju deponiju i ujedno apelovao na sve sugrađane da propisno odlažu smeće.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti