Strože zakonske kazne za divlje deponije

Foto: Grad Beograd

U okviru akcije “Problem manje” u toku su radovi na uklanjanju divlje deponije u Ulici Vuka Vrčevića na opštini Palilula. Prema rečima Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, divlja deponija u ovoj ulici zadnji put je očišćena 8. jula prošle godine.

“Iako je tada sve bilo čisto, danas opet imamo deponiju koja je jedna od najvećih u gradu. Svakih šest meseci do godinu dana se na ovoj lokaciji dešava ovako nešto. Svaki put potrošimo novac kako bismo očistili deponiju koju stvaraju neodgovorni sugrađani. Cilj je da zakonske kazne budu strože te da se oduzimaju vozila onima koji stvaraju divlje deponije, odnosno onima koji donose otpad na mesta koja nisu predviđena za to”, rekao je Vesić.

Kako je istakao, kazne su jedini način da ljudi shvate da ne mogu da bacaju otpad gde požele jer postoje zakonom određena mesta za odlaganje otpada.

“Do tada ćemo nastaviti da čistimo divlje deponije, ali dok građani ne budu vodili računa o svom gradu imaćemo ih ponovo. Umesto da novac ulažemo u kontejnere, vozila, u nešto drugo, mi novac trošimo da čistimo divlje deponije koje stvaraju neodgovorni ljudi. Verujem da ćemo ove godine konačno zakonski rešiti ovaj problem i da ćemo imati instrumente da se borimo protiv onih koji prave divlje deponije. Bitno je da se bavimo uzrokom pravljenja deponija, a ne posledicama nakon što se one stvore. Tada će naš grad i Srbija biti čisti”, rekao je on, navodi se u saopštenju.

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić izjavio je da se ovde nalazi tri hiljade kubnih metara raznog otpada.

“JKP „Gradska čistoća” i još tri javna komunalna preduzeća Grada Beograda sa deset vozila uklanjaju ovu divlju deponiju. Posebno nas raduje najava da će Grad Beograd pomoći da se napravi reciklažno ostrvo gde će se ograditi ovaj prostor, postaviti kamere i na taj način trajno rešiti ovaj problem”, objasnio je Popadić.

Predsednik opštine Palilula Miroslav Ivanović izjavio je da je ova deponija najveća od ukupno 137 koje postoje na opštini Palilula, te i da opština nije u mogućnosti da bez pomoći očisti sve deponije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti