Počelo uklanjanje divlje deponije u Batajnici, Grad traži strože kazne

Foto: Grad Beograd

Ekipe „Gradske čistoće” počele su da uklanjaju jednu od najvećih nelegalnih deponija u Zemunu, saopšteno je na sajtu Grada Beograda.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, u Batajnici su pre nekoliko godina postavljene betonske barijere i tabla sa znakom da je strogo zabranjeno odlaganje šuta i drugog otpada, ali su nesavesni građani tablu oštetili, a barijere razbili i uklonili.

„Ovo je najbolji dokaz kako sami sebi uništavamo životnu sredinu i ružimo Beograd. Nastavićemo da čistimo ‘divlje’ deponije, ali to nema smisla ako ne promenimo zakonske propise i ovakvo neodgovorno ponašanje. Grad Beograd će inicirati izmenu zakonskih propisa, kao što je i ranije činio, a ovog puta cilj će biti da se obavezno kažnjavaju prekršioci mnogo oštrijim kaznama, uz mogućnost oduzimanja kamiona“, istakao je Vesić.

On je najavio da će se na ovoj lokaciji postaviti kamere, te da je u planu da se otvori reciklažno dvorište kako bi se otpad po propisima sortirao, odlagao i tretirao. Zamenik gradonačelnika je još jednom uputio molbu sugrađanima da ne odlažu otpad na mesta gde to nije dozvoljeno jer tako „čuvamo naš grad”.

Direktor „Gradske čistoće” Marko Popadić precizirao je da je ovo preduzeće u saradnji s Gradom Beogradom od početka godine uklonilo više od 20 ovakvih deponija, te da ova konkretno ima više od dve i po hiljade kubnih metara otpada.

„Posao će trajati petnaestak dana. Ovde nas očekuje izgradnja reciklažnog centra, kako bi se otpad odvajao i potom prerađivao. U Zemunu danas počinjemo čišćenje još jedne divlje deponije“, najavio je Popadić, podsećajući sve da imamo jednu planetu koju moramo da čuvamo, polazeći od svog mesta, svog grada.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti