Edukacijom najmlađih do veće svesti o reciklaži

Foto: Ljubaznošću Ljubice Matović

Svesni smo da se navike kod odraslih mahom teško menjaju, pa tako i primarno odvajanje otpada u kućnim uslovima za mnoge predstavlja dodatnu obavezu, dok motivacija da se zaštiti životna sredina izostaje. Deca su, međutim, sklonija usvajanju novih znanja i praksi iz ekologije, pa je pravovremena edukacija najmlađih u ovoj oblasti izutetno važna.

Prepoznavši potrebu da se nastava u osnovnoj školi dopuni aktivnostima koje pokrivaju pravilno odvajanje otpada i reciklažu, jedna mama iz Velike Moštanice inicirala je prikupljanje limenki u prvom razredu OŠ “Branko Radičević”, a od prikupljenog novca kupiće nešto za mališane i time ih dodatno motivisati.

„Počeli smo sa prikupljanjem limenki 18.3. na svetski dan reciklaže i akcija traje do 21.4. jer je 22.4. Dan planete Zemlje. Ideja je da od novca koji skupimo kupimo nešto za decu ili učionicu i time motivišemo i decu i roditelje na neke druge veće akcije i na reciklažu uopšte. Svesni smo da jedino edukacijom mladih i dece možemo promeniti svest o reciklaži, jer su stariji često nezainteresovani i teško im je promeniti navike”, rekla je inicijatorka akcije i mama prvaka, Ljubica Matović.

Juče je na temu reciklaže održano i predavanje prvacima pomenute škole, a đacima su se obratili zaposleni iz kompanije Ekostar Pak koji su im demonstrirali reciklažu limenki i uputili ih na značaj pravilnog upravljanja otpadom.

Foto: Ljubaznošću Ljubice Matović

„Uvek se rado odazovemo pozivu da održimo predavanje u školi, a samo ovog meseca smo imali tri predavanja. Na poziv jedne mame došli smo i u OŠ „Branko Radičević“, a deca su bila oduševljena svim onim što su videli i čuli. Poneli smo i ručnu presu za limenke pa su mališani na licu mesta mogli da isprobaju tehnike reciklaže. Iako mali, pokazali su zavidan nivo znanja, a mi smo se trudili da odgovorimo na sva njihova sjajna pitanja“, rekla je Milica Mitrović iz Ekostar Paka.

Ona dodaje da je problem primarne selekcije otpada svuda u Srbiji veliki problem, jer ne postoji dovoljno kanti za različite vrste otpada na javnim mestima i u domaćinstvima. 

Upravo zato je Ekostar Pak donirao opremu za primarnu selekciju svim školama u Pančevu kako bi najmlađi mogli pravilno da odlažu otpad. Sada svih 27 škola u Pančevu poseduje kante za papir, plastiku, limenke i ostali mešani otpad, a ukupna investicija iznosila je oko 15.000 evra.

Ekostar Pak je operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom – neprofitno privredno društvo koje posluje u skladu sa načelom produžene odgovornosti. U ime svojih klijenata, privrednih društava koja plasiraju ambalažu na tržište Srbije, Ekostar Pak organizuje sakupljanje, ponovno iskorišćenje i reciklažu ambalažnog otpada i garantuje ispunjenje ciljeva propisanih Uredbom o planu smanjenja ambalažnog otpada i Zakonom o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti