Srbija ima dobre domaće zalihe žitarica

Foto-ilustracija: Pixabay

Srbija pridaje veliki značaj obezbeđivanju osnovnih životnih namirinica, kaže Branislav Nedimović i dodaje da su naše zalihe žitarica dobre. Kako se navodi na sajtu Vlade, ministar Nedimović je istakao da je prošle godine bilo zasejano približno 598.000 hektara pšenice, a da je 632.000 tona i 732.000 hektara zasejano ove godine.

Pšenica je u jako dobrom stanju i već krajem sledećeg meseca kreće prva žetva”, naglasio je Nedimović.

Kako je istakao od ovogodišnje žetve se očekuje blizu 3,5 miliona tona pšenice, što bi prema njegovim rečima, sa prelaznim zalihama iznosilo skoro 4,5 miliona tona, a Srbija je potrošila 1,6 miliona tona u 2021. godini.

“Imamo dovoljno pšenice za domaće potrebe, kao i za izvoz, ali prvo treba proceniti kolike su domaće potrebe. Sa kukuruzom je situacija dobra, prošle godine je zasejano 1,02 miliona hektara uz prinos zbog sušne godine od šest miliona tona, a ove godine 950.000 hiljada hektara, ali uz očekivani prinos od približno 7 miliona tona”, objašnjava ministar.

Nedimović je napomenuo da Srbija potroši približno 4,3 miliona tona kukuruza, a da će uz prelazne zalihe imati duplo više.

On je, govoreći o cenama i zalihama suncokretovog ulja, naglasio da ova namirnica u Srbiji košta 1,6 evra, da godišnje trošimo 82.000 tona ili 82 miliona boca, a proizvede se 278 miliona boca ili 278.000 tona.

“Cena ulja će ostati ista, a proizvođači očekuju da će imati dobru zaradu od izvoza. Ove godine je posejano 35.000 hektara šećerne repe, a godišnja potrošnja šećera je 250.000 tona, te se očekuje da ove godine imamo 340.000 tona”, objašnjava on.

Nedimović je zaključio da će ove godine biti dobar bilans za Srbiju, sa aspekta izvoza poljoprivrednih proizvoda i saopštio da očekuje visoku cenu žitarica, ali i da Vlada Srbije vodi računa o tome.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti