Četiri ključna indikatora klimatskih promena oborila rekorde u 2021.

Foto-ilustracija: Pixabay

Četiri ključna indikatora klimatskih promena – koncentracija gasova staklene bašte, porast nivoa mora, toplota i zakiseljavanje okeana – postavili su nove rekorde u 2021. godini, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (WMO).

Ovo je jasan pokazatelj da ljudske aktivnosti izazivaju promene planetarnih razmera na kopnu, u okeanu i u atmosferi, sa štetnim i dugotrajnim posledicama po ekosisteme.

Ekstremne vremenske nepogode, svakodnevno lice klimatskih promena,  dovele su do nemerljivih gubitaka ljudskih života, ugrozile snabdevanje hranom i vodom i izazvale ekonomske gubitke u visini od stotinu milijardi dolara.

Izveštaj WMO o globalnoj klimi za 2021. godinu potvrdio je da je proteklih sedam godina bilo najtoplijih sedam godina u istoriji, a 2021. godina bila je jedna od sedam najtoplijih. Prosečna globalna temperatura 2021. godine bila je oko 1,11 (± 0,13) °C iznad predindustrijskog nivoa.

Obnovljivi izvori energije su jedini put do stvarne energetske sigurnosti, stabilnih cena električne energije i održivih mogućnosti zapošljavanja. Ako delujemo zajedno, transformacija obnovljive energije može biti mirovni projekat 21. veka“, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Svet mora da deluje u ovoj deceniji kako bi sprečio pogoršanje klimatskih promena i da zadržao globalno zagrevanje ispod 1,5°C u odnosu na predindustrijski nivo, rekao je on.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti