Klimatske promene uskoro obavezan predmet u školama u Britaniji

Foto-ilustracija: Pixabay

Uticaj globalnog zagrevanja primećuje se gotovo u celom svetu. Već godinama se prave planovi i pokreću akcije kako bi došlo do promena, jer će posledice svega što se trenutno dešava najviše osetiti najmlađi stanovnici planete. 

Definiciju šta su klimatske promene i kako zaštiti životnu sredinu deca nauče u školama, ali ništa više od toga. Nažalost informacije o ovoj veoma bitnoj temi najčešće dobijaju putem društvenih mreža i uznemirujućih vesti. Neki od njih se zainteresuju za ovu temu, dok je drugima ona potpuno nebitna.

Kako bi najmlađe naučili svemu što do sada znamo, o klimatskim promenama Britanska uprava za obrazovanje (DfE) osmislila je program po kom će učenici učiti o ovoj temi.

Tako u školama u Velikoj Britaniji uskoro počinje edukacija najmlađih, a u fokusu programa je zaštita planete. Na časovima će učiti i o organizmima, njihovim staništima, o životnoj sredini, održivosti kako bi stekli znanja o prirodi koja nas sve okružuje.

Naučiti mlade kako da žive sa posledicama koje donose klimatske promene i kako da se im se prilagode jedan je od najvećih izazova sa kojima se čovečanstvo suočava.

Novi nastavni plan omogućiće im da razviju veštine koje će im pomoći da se u budućnosti bave poslom u oblasti očuvanja životne sredine i prirode.

Najmlađi će učiti o vremenu, staništima, godišnjim dobima, kao i o tome kako se okruženje može može promeniti u klimatskim zonama. Dok je za nešto starije pripremljen program koji se odnosi na sve aspekte klime, ekosistema, razumevanje klimatskih promena i kako se protiv njih boriti.

Jedno je sigurno, mlade je neophodno što pre edukovati kako bi bili spremni za sve ono što ih u budućnosti očekuje. Ostaje nam da vidimo kada će slični programi početi da se primenjuju u svim osnovnim i srednjim školama širom sveta.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti