Velika Britanija najavila izgradnju osam novih nuklearnih reaktora i više vetroelektrana

Foto-ilustracija: Pixabay

Britanske vlasti objavile su da planiraju izgradnju osam novih nuklearnih reaktora i proširenje proizvodnje energije snagom vetra, u nastojanju da smanje zavisnost od nafte i prirodnog gasa iz Rusije i drugih stranih dobavljača zbog rata u Ukrajini.

Premijer Boris Džonson izjavio je da su ti planovi deo nove strategije energetske bezbednosti koja će ubrzati razvoj projekata sa solarnom energijom i vodonikom.

Vlada je ranije saopštila da želi da gotovo utrostruči kapacitet proizvodnje nuklearne energije, na 24 gigavata, do 2050. godine.

„Postavljamo smele planove za povećanje i ubrzanje pristupačne, čiste i bezbedne energije proizvedene u Velikoj Britaniji, za domaće potrebe, od novih nuklearnih do vetrocentrala na moru, u narednoj deceniji“, rekao je Džonson.

On je kazao da će to smanjiti britansku zavisnost od izvora energije izloženih promenljivim cenama na svetskim tržištima koje London ne može da kontroliše.

London je razvio strategiju energetske bezbednosti posle skoka cena nafte i prirodnog gasa usled rata u Ukrajini, u vreme zabrinutosti da bi isporuke energenata iz Rusije mogle da budu smanjene.

Visoke cene energenata doprinose krizi u Velikoj Britaniji, gde su cene gasa i struje za domaćinstva skočile 54 odsto ovog meseca.

Izvor: Beta Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti