Eko-svest: „Ne“ novim rudnicima uglja u Severnoj Makedoniji

Foto-ilustracija: Unsplash (Gerold Hinzen)

Organizacija Eko-svest iz Severne Makedonije osudila je najave otvaranja novog rudnika lignita u Živojnu, u opštini Novaci.

Ovaj projekat je, kako kažu, neprihvatljiv sa ekološkog, energetskog i ekonomskog aspekta i suprotan je svim strategijama i deklarisanim opredeljenjima države.

“Nakon što je rudnik lignita Živojno uvršten na spisak prijavljenih projekata za Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, prva pretpostavka je bila da se radi o nenamernoj grešci i zaostatku nekih starih planova pre Strategije razvoja energetike do 2040. godine, ali sada direktor državne kompanije AD ESM u izjavi za medije najavljuje da se aktivno radi na otvaranju rudnika i da su preduzeti konkretni koraci 2021. godine’’, saopštila je organizacija Eko-svest.

Dodaju i da je kratko istraživanje pokazalo da je AD ESM nekoliko godina, u periodu pre energetske krize, raspisao više tendera za izradu dokumentacije za otvaranje rudnika. Tender za izradu velikog rudarskog projekta i procenu uticaja na životnu sredinu raspisan je 2019. godine, za geotehnička istraživanja jalovine iz rudnika 2020. godine i 2021. godine za izveštaj o istraživanju.

“Sve se to dešava u periodu kada se razvijaju i usvajaju Strategija razvoja energetike do 2040. godine i Nacionalni energetski i klimatski plan – planski dokumenti koji jasno ukazuju na potrebu za ubrzanom energetskom transformacijom i udaljavanjem od upotrebe fosilnih goriva, što je državu postavilo kao lidera unutar Energetske zajednice u pogledu planova za transformaciju energije”, navode iz organizacije.

Ističu da je “ovakvo ponašanje u energetskom sektoru neprihvatljivo”, bez obzira na to da li je najava otvaranja novog rudnika samostalna inicijativa AD ESM ili u saradnji sa Vladom i Ministarstvom privrede.

„Jedna je stvar investirati u ugalj kako bi se prevazišla višemesečna energetska kriza, ali je sasvim druga stvar potpuno potkopati sve pokušaje energetske i pravedne tranzicije. Otvaranje novog rudnika samo će pogoršati situaciju koja je rezultat tridesetogodišnjeg nesprovođenja planova u energetskom sektoru i kašnjenja u eksploataciji novih obnovljivih izvora energije, poput sunca i vetra“, rekla je Nevena Smilevska iz Eko- svesti.

Izvor: Eko-svest

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti