Slovenija napušta ugalj do 2033. godine

Foto-ilustracija: Pixabay

Slovenija će najkasnije 2033. godine prestati da proizvodi struju od uglja, utvrđeno je u nacionalnoj strategiji koju je usvojila slovenačka vlada.

Potvrđivanje vremenskog roka za napuštanje uglja omogućiće Sloveniji da od Evropske unije dobije gotovo 250 miliona evra iz Fonda za pravednu tranziciju (JTF). Taj fond sa budžetom od 17,5 milijardi evra treba da pomogne zemljama i regionima Unije u prelasku sa fosilnih goriva na zelenu ekonomiju.

U Sloveniji, sredstva će biti uložena u dva regiona – u Savinjsko-Šaleški region, gde još rade jedina slovenačka termoelektrana i rudnik uglja, i Zasavje, gde više nema aktivnih rudnika ili elektrana na ugalj.

Elektrana na ugalj Šoštanj i rudnik uglja u susednom Velenju, kojima upravlja državna elektroenergetska kompanija Slovenije, pokušali su da izdejstvuju duže korišćenje uglja, ali su se sada pomirile sa utvrđenim rokom.

Uprava rudnika u Velenju saopštila je da vladin plan znači da će radna mesta biti očuvana još najmanje 20 godina, pošto se procenjuje da će proces zatvaranja rudnika i posle prestanka eksploatacije uglja trajati petnaestak godina.

Preduzeće koje upravlja termoelektranom Šoštanj je ocenilo da će „očuvanje energetske lokacije, znanja i tehnologije u Šaleškoj dolini omogućiti razvoj i realizaciju novih tehnologija“.

Prema nezvaničnim podacima, termoelektrana Šoštanj, koja proizvodi trećinu struje u Sloveniji, posle prestanka upotrebe uglja neće biti ugašena, nego će biti adaptirana za prirodni gas.

Neke procene govore da će ta termoelektrana, koja je veliki gubitaš, a u kojoj je 2016. godine u rad pušten novi blok vredan skoro 1,5 milijardi evra, zbog visokih cena sertifikata za emisiju ugljen-dioksida, još i pre 2033. morati da se odrekne uglja.

To veruju i ekološke organizacije u Sloveniji, koje su se zalagale za 2030. godinu kao najpogodniju za prestanak korišćenja uglja. „Polazimo od toga da će Šoštanj zbog ambicioznije energetske politike EU i zbog finansijske situacije termoelektrane morati da bude isključen do 2030“, saopštila je NVO Fokus.

Organizacija Fokus misli da postoji i mogućnost da se u Sloveniji datum napuštanja uglja u narednim godinama koriguje. Ta NVO podseća da je Slovenija jedna od samo šest zemalja u EU koje rastanak sa ugljem planiraju posle 2030, a da je i jedna od tih zemalja, Nemačka, već najavila da će preispitati svoj plan.

Izvor: EURACTIV.com/EURACTIV.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti