Slovenija: Novi Zakon o zaštiti životne sredine nudi rešenja za probleme otpada

Foto-ilustracija: Unsplash (Jasmin Sessler)

Upravljanje ambalažnim otpadom jedan je od najprominentnijih ekoloških problema Slovenije, a analiza Privredne komore Slovenije pokazuje da postojeći sistem ne ispunjava ekološke standarde, dok preduzeća ne primenjuju obaveze koje se tiču pravilnog odlaganja.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Slovenije, potražnja za prikupljenim ambalažnim otpadom nije dovoljno velika, pa se značajan deo ambalaže akumulira čime predstavlja opasnost po životnu sredinu i ljude.

Stoga Novi Zakon o zaštiti životne sredine (ZVO-2) donosi rešenja koja regulišu najhitnije probleme u oblasti zaštite sredine kako bi se ova pitanja uredila na ekološki način i u skladu sa evropskim direktivama.

ZVO-2 će utvrditi osnovna pravila za sveobuhvatno upravljanje otpadom uključujući i uslove i kriterijume za prestanak statusa otpada, kao i regulisanje sistema produžene odgovornosti proizvođača.

Za svaki masovni tok otpada biće određena samo jedna neprofitna organizacija koja će u ime proizvođača tražiti najpovoljnije ponuđače koji će ga prerađivati. Na ovaj način više neće postojati mogućnost zanemarivanja i neodgovornog odlaganja ambalaže, dodaje se u saopštenju.

Takav sistem se pokazao kao najefikasniji u inostranstvu, a Belgija i Češka Republika su odličan primer da konkurentnost ne može biti prvi cilj u upravljanju otpadom, već to mora biti odgovornost prema životnoj sredini.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja sada vodi intenzivne razgovore sa relevantnim akterima (nevladinim organizacijama, privredom, lokalnim zajednicama i drugima), sa kojima usaglašava poslednje detalje pre nego što se zakon pošalje Vladi.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti