Nestašica uglja u BiH – grejna sezona i snabdevanje električnom energijom neizvesni

Foto-ilustracija: Pixabay

I pored svih napora i značajnih finansijskih ulaganja od strane Elektroprivrede BiH, pojedini rudnici nisu uspeli da ostvare planirane proizvodne rezultate i osiguraju dovoljne količine uglja za stabilno snabdevanje električnom energijom i predstojeću grejnu sezonu, navodi se u saopštenju EPBiH.

“Kao primer navodimo slučaj Rudnika ‘Kreka’ koji je i pored značajne nabavke opreme kroz dokapitailizaciju, za prvih 7,5 meseci isporučio cca. 300.000 tona uglja manje od ugovorenog”, piše u saopštenju.

Kako bi se premostila ova nezavidna situacija, EPBiH preduzima sve mere da bi se obezbedilo dovoljno uglja kao osnovnog energenta za proizvodnju električne i toplotne energije. To, pre svega, podrazumeva hitnu nabavku određene količine uglja-lignita odgovarajućeg kvaliteta za potrebe Termoelektrane Tuzla.

Kao drugu meru, EPBiH je sve količine uglja proizvedene u ostalim rudnicima Koncerna usmerila ka Termoelektrani Tuzla, što znatno utiče na prodaju energetskog uglja drugim kupcima čime se ugrožava obavljanje njihovih osnovnih delatnosti.

Ipak, ova mera je, kako se navodi, neophodna jer su zastoj u restrukturiranju rudnika i smanjene isporuke uglja doveli Termoelektranu Tuzla u stanje kakvo nije zapamćeno ni u najtežim periodima njenog postojanja.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti