Švedska ulaže u oblast vodosnabdevanja i upravljanja otpadnim vodama u BiH

Foto-ilustracija: Pixabay

Švedska, koju predstavlja Švedska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj, potpisala je sporazum s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) za realizaciju druge faze projekta MEG.

Cilj projekta je da doprinese demokratizaciji lokalne uprave u Bosni i Hercegovini i omogući  pravedniji i efikasniji način pružanja javnih usluga, sa naglaskom na sektor vodosnabdevanja i upravljanja otpadnim vodama.

UNDP će u naredne četiri godine implementirati projekat MEG II u približno 30 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje će biti izabrane putem Javnog poziva.

Švedska će podržati napore projekta u radu s vlastima na državnom i lokalnom nivou ka uspostavljanju povoljnijih politika i regulatornog okruženja kako bi se ostvarilo unapređenje usluga vodosnabdevanja i upravljanja otpadnim vodama.

Građani će, uključujući i one najugroženije, imati koristi od poboljšanih ovih usluga koje će biti pružene na efikasniji, odgovorniji i održiviji način, saopšteno je iz UNDP-a.

Ukupna vrednost projekta MEG II je 11 miliona evra i najvećim delom uključuje udeo Vlade Švajcarske, uz dodatna planirana sredstva iz Evropske unije kroz IPA II fondove. Ukupno finansijsko učestvovanje Švedske u projektu MEG II iznosiće blizu milion evra.

Izvor: Bljesak.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti