U septembru čišćenje 500 divljih deponija širom Srbije

Foto: Vlada Srbije

Oko 500 divljih deponija koje se nalaze na teritoriji 43 grada i opština u Srbiji, biće očišćeno tokom septembra. Ugovore sa lokalnim samoupravama o sufinansiranju projekata uklanjanja divljih deponija, potpisala je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine.

Prema njenim rečima ovo je jedna od najvećih akcija čišćenja koja će biti sprovedena u narednom periodu, a kako je dodala, prema procenama u Srbiji ima više od 3.500 smetlišta i divljih deponija.

“Važno je da podižemo svest građana i da zajedno čuvamo očišćene lokacije kako se ne bi dešavalo da ih iznova čistimo. Molim jedinice lokalne samouprave da pojačaju kontrolu, dok će Ministarstvo, gde je potrebno, obezbediti video-nadzor na očišćenim lokacijama. Kontrola će biti mnogo rigoroznija, jer započinjemo veliki posao za čistiju budućnost”, istakla je ministarka.

Ona je ukazala na to da je ovo samo jedan segment, ali izuzetno važan, budući da neodgovorno i neadekvatno odlaganje otpada utiče na zagađenje vazduha, vode i zemljišta.

“Jedinice lokalne samouprave su na javnom konkursu Ministarstva kandidovale smetlišta i divlje deponije koje najviše smetaju građanima, i njih ćemo prvo da očistimo, za taj posao obezbeđeno je 75 miliona dinara”, objašnjava Vujović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti