Poslednja sezona grejanja na ugalj u Kragujevcu

Foto: Grad Kragujevac

U toku su pripremni radovi na konstrukciji za buduće postrojenje u Kragujevcu koje će kao glavni energent koristiti prirodni gas, navodi se u saopštenju Grada.

Projekat modernizacije sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu vredan je oko 18 miliona evra, a finansira se iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj.

Osim prve faze, u okviru koje će kotlovi na ugalj biti zamenjeni kotlovima na prirodni gas, planirana je i druga faza koja predviđa sanaciju pepelišta u krugu „Energetike“.

„Bilo mi je jako važno da danas obiđem ove vredne ljude koji na ovako niskim temperaturama rade na izvođenju svih pripremnih radova konstrukcije stopa koje treba da nose samo postrojenje. Vidim da to ide u dobrom pravcu. Po završetku božićnih praznika, predstavnici Energetike odlaze u fabriku da se uvere da kotlovi koji se šalju jesu oni koji su i poručeni. Posle 15. januara očekuje se isporuka tih kotlova. Sam sistem će na svojim dimnjacima imati u svakom trenutku merenja zagađenja vazduha i u slučaju da se bilo šta neplanirano desi, istog trenutka se reaguje i svi parametri postrojenja se prilagođavaju, kako bismo bili zaštićeni. Ovo je poslednja sezona u kojoj se grejemo na ugalj, i već krajem sezone očekujemo da kompletan pogon bude pušten u probni rad“, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić tokom obilaska matične lokacije kragujevačke „Energetike“.

„Danas smo sa gradonačelnikom obišli radove na betoniranju temeljnih stopa koje će držati metalnu konstrukciju za postavljanje novih kotlova. Takođe, danas su nam stigla i četiri šlepera cevi kojima ćemo zameniti glavni toplovod, koji vodi od matične lokacije ka gradu. Očekujemo da nam do kraja godine stignu i izmenjivači toplote, ventilatori i veći deo krupne opreme. Od 15. januara, kako je dogovoreno, počeće isporuka kotlova koji će biti prethodno testirani i provereni u samoj fabrici. Do kraja grejne sezone očekujemo da novo postrojenje bude pušteno prvo u probni rad, a u narednoj sezoni će biti potpuno spremno“, precizirao je Andreja Ilić, direktor „Energetike“.

Izvođač radova na ugradnji novog kotlovskog postrojenja je preduzeće „Južna Bačka“ iz Novog Sada.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti