Savez 90/Zelenih Srbije: Za novogodišnje praznike kupujte jelku sa busenom

Foto-ilustracija: Pixabay

Da li za praznike ukrašavate jelku sa busenom ili se ipak opredeljujete za veštačku?

U Srbiji se pred novogodišnje praznike poseče veliki broj četinarskih stabala, i zato su naše preporuke da za praznike birate prirodnu jelku sa busenom. Biranjem prirodne jelke, koje se namenski uzgajaju u našim rasadnicima, ne samo da produžavamo život našoj jelki koju ćemo nakon praznika vratiti u njeno prirodno stanište, već sprečavamo seču mladih četinara i postojećih šuma, i tako dajemo značajan doprinos očuvanju biodiverziteta i prirode.

„Ukoliko se odlučite za plastičnu jelku, mislite i o životnoj sredini i o štetnim posledicama koje veštačka jelka ima po nju. Modeli veštačkih jelki su svake godine sve moderniji i lepši, pa su one najčešće naš izbor. Mešutim, plastične jelke se prave od nafte i tokom njihove proizvodnje se potroši dosta energije i emituje velika količina štetnih gasova koji zagađuju životnu sredinu. Takođe, nakon nekoliko godina korišćenja one završavaju na deponijama i dodatno ugrožavaju životnu sredinu“, navodi se u saopštenju Saveza 90/Zelenih Srbije.

Kako dalje navode za održavanje jelke u kućnim uslovima, potrebno je stablo redovno zalivati i orošavati, i ne stavljati je blizu grejnih tela da ne bi došlo do opadanja četina. Nakon praznika, potrebno je jelki obezbediti period prilagođavanja i ostaviti je u prostoriji gde nema grejanja, i tek nakon toga drvo možete izneti napolje i zasaditi ga. Moramo voditi računa da klimatski uslovi budu povoljni, odnosno temperatura ne sme da bude ispod nula stepeni i da stalno ima povoljno vlage. Drvo je neophodno zasaditi svakako pre početka perioda vegetacije (do polovine marta).

Kao što se porodično okupljamo i radujemo ukrašavanju jelke, tako treba zajedno da učestvujemo u procesu sadnje jelke. Na taj način doprinosimo kvalitetnijem životu porodice, čuvamo drveće i usađujemo deci ekološke navike da od malih nogu vode brigu o prirodi.

„Jelku možemo posaditi u svoje dvorište, kraj, ali moramo pažljivo izabrati mesto na koje ćemo je posaditi, misleći o prostoru koji će zauzimati, jer će ona u budućnosti izrasti u visoko drvo, ili je pak predati rasadniku koji će je posaditi po planu na predviđeno mesto. Nakon sadnje, moramo i dalje voditi računa o jelki i redovno je zalivati, posebno u letnjem periodu“, naglašavaju u Savezu 90/Zelenih Srbije.

Sadnjom jelke sa busenom čuvamo ekosisteme šuma, doprinosimo povećanju kiseonika na zemlji, štitimo životnu sredinu i smanjujemo uticaj klimatskih promena.

Izvor: Savez 90/Zelenih Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti