Cenu nafte i dalje diktira kovid – da li će barel prebaciti 100 dolara?

Foto: Pixabay

U celom globalnom energetskom sistemu, nafta i njeni derivati su se našli u centru potražnje, a da bi imali struju, mnogi prelaze na mazut.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, istakao je da se na globalnom nivou u istoriji dešavalo da visoke cene nafte pospešuju potrošnju drugih energenata.

Smatra da je bilo veoma teško očekivati da se ostvare procene od preko 100 dolara po barelu nafte, jer bi to značilo da imamo ogromnu potrošnju. Trenutno, kako je rekao, korona upravlja očekivanjima, prognozama i potrošnjom.

Tomislav Mićović je objasnio za RTS da, kada se god najavi da će doći do relaksacije u kretanju ljudi, da će privreda oživeti, smanjiti kovid restrikcije, nafta tada raste, jer odjednom svi traže naftu, a to pokazuje i šta je omikron uradio od oktobra naovamo.

Početkom nedelje su cene nafte na Njujorškoj berzi, posle nekoliko meseci stalnog rasta, pale za 5 odsto, na nekih 68,7 dolara po barelu. Kao razlog naveden je strah od omikron soja koronavirusa.

Mićović ocenjuje da korona upravlja očekivanjima, prognozama i potrošnjom.

„Jako je teško bilo očekivati da budu ostvarene te procene od preko 100 dolara po barelu jer bi to značilo da imamo ogromnu potrošnju, avio-saobraćaj se nije vratio, industrija se nije vratila. Putnički saobraćaj se vratio, putevi su nam puni ali oni ne mogu tako da podignu potrošnju nafte“, smatra Mićović.

Što se tiče ponude, ona je, kaže, prilično stabilna i njom na globalnom nivou upravlja OPEK plus savez koji povećava ili smanjuje svoju ponudu a potrošnja je ona koja veoma osciluje i od koje zavisi da li će doći do skoka ili pada.

„Investicije u nova istraživanja nafte su izuzetno male i pale su. Da li zbog zelene energije, naftni sektor sada ulaže u obnovljive izvore, a ne u nove izvore nafte? To može da se osveti globalnom tržištu negde za dve, tri do pet godina kada cena može da dođe i do preko 100 dolara po barelu jer neće dovoljno brzo doći do razvoja nekih novih izvora energije alternativnih, obnovljivih, a s druge strane razvoj ekonomije će zahtevati energiju“, procenjuje Mićović.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti