Jelke sa busenom za lepše i svežije praznike

Foto: JKP „Zelenilo-Beograd“/Ana Štaljonić

Početak decembra u svima nama budi prazničnu atmosferu. U vazduhu se oseća praznična čarolija, ukrasi, lampice i okićena jelka dovoljni su da nas obuzme praznična atmosfera. Ništa lepše od okićene prirodne jelke, koja svakom domu daje posebnu čar i miris.

Javno komunalno preduzeće “Zelenilo-Beograd” i za ovogodišnje praznike u ponudi ima jelke sa busenom koje se mogu kupiti u rasadnicima u Vojvode Stepe br. 405 i Marije Bursać bb u Zemunu. 

Ponudi imaju jelke sa busenom (Picea abies) do 1,5 metara i njihova cena je 2.000 dinara, one od 2,5 do 3 metra koštaju 4.000, dok je za visine veće od 3 metra potrebno izdvojiti 5.000 dinara.

Iz ovog preduzeća apeluju na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanje seče mladih stabala četinara.

Kako se dalje navodi u njihovom saopštenju, posle praznika sugrađani jelke mogu da posade u svojim dvorištima, ali moraju da imaju na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba da odaberu mesto za sadnju. Takođe, moraju da vode računa da sadnicu ne posade suviše blizu objekta ili nadzemnih intalacija. Na ovaj način produžava se život četinara, ali istovremeno svaki pojedinac koji zasadi stablo posle praznika, utiče na povećanje broja stabala u gradu što je neophodno i korisno.

“Prilikom kićenja jelke treba da se vodi računa o ukrašavanju njenog vrha, kako se on ne bi polomio ili oštetio. Jedan od načina da se sačuva vrh, jeste da se uz vrh postavi neki štapić ili olovka, pa tek onda ukras. Jelku takođe ne treba postaviti blizu grejnog tela, jer to može izazvati opadanje četina”, napominju iz JKP “Zelenilo-Beograd”

Kako bi se jelka što bolje održala u sobnim uslovima, tokom praznika potrebno je da se po mogućstvu redovno orošava, tj.prska vodom i zaliva odstajalom vodom sobne temperature, kao i da se održava umerena vlažnost supstrata.

Nakon praznika, drvo ne treba odmah iznositi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima. Jelku najbolje posaditi kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada je spoljna temperatura u plusu. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti