Koliko brzo se turizam oporavlja od koronavirusa

Foto-ilustracija: Pixabay

Proglašenje pandemije koronavirusa uticalo je na sve segmenete naših života. Posledice su svi osetili, od privrede, industrije, do turizma koji je bio jedan od najpogođenijih sektora. Na sreću, prema istraživanjima Eurostata, u 2021. godini turizam počinje da se oporavlja i to nakon ublažavanja određenih ograničenja.

Broj noćenja u zemljama Evropske unije u 2021. godini je iznosio 1,8 milijardi, što je za 27 odsto više u odnosu na 2020. godinu, ali i 37 odsto manje u odnosu na 2019.

Jedno je sigurno turizam je veoma važan sektor za svetsku ekonomiju i stručnjaci očekuju da će se njegov oporavak nastaviti i tokom 2022. godine. Međutim, i dalje postoje rizici, kako zbog rata u Ukrajini, tako i zbog novih sojeva koronavirusa.

Nakon ublažavanja mera, u želji da odmore uz morski vazduh, turisti su gotovo “okupirali” Grčku, Španiju i Hrvatsku. U ovim zemljama broj noćenja je skočio za više od 70 odsto. Kada je reč o posetama Austriji, Letoniji i Slovačkoj, broj noćenja je opao za manje od 18 odsto. To nije zabrinulo analitičate, kako kažu, ovo je pokazatelj da se turizam oporavlja. 

Međutim, kada se broj noćenja turista iz 2021. uporedi sa 2019. godinom, dobijeni podaci pokazuju da su neke zemlje izgubile više od polovine rezervacija. Manje se putovalo u Letoniju, Slovačku, Maltu i Mađarsku.

Dok su Danska i Holandija zemlje koje su najmanje pogođene, imale su pad od 20 odsto kada je reč o noćenjima u turističkom smeštaju.  

“Ove brojke su daleko manje dramatične od onih iz 2020. godine“, naglašeno je u izveštaju Eurostata.

Turizam i radna mesta

Foto-ilustracija: Unsplash (Gorana B)

Prema istraživanju Evropskog parlamenta, više od dva miliona malih i srednjih preduzeća čini turističku industriju Evropske unije. Procenjuje se da ove firme zapošljavaju 12,3 miliona ljudi, ali broj radnika se povećava na 27,3 miliona kada se uzmu u obzir povezani sektori.

Turizam je treći najveći izvozni sektor na svetu, zbog koronavirusa u 2021. godini izgubio je jedan bilion dolara prihoda, procenjuje Svetska turistička organizacija (UNWTO). Stručnjaci iz ove organizacije kažu da će se u 2022. godini turistička industrija postepeno oporavljati, dok se potpuni oporavak ne očekuje pre 2024. godine.

Kada je reč o našoj zemlji, prošla godina je bila uspešna za srpski turizam, u odnosu na 2020. godinu povećan je broj noćenja. U Srbiju su ponovo počeli da dolaze stranci koji su osim Beograda, Novog Sada rado posećivali Kopaonik i Zlatibor. Kada je reč o našim državljanima oni su najviše vremena provodili u banjama i na planinama. 

Prema rečima Tatjane Matić, ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija, turizam se u 2021. godini oporavio i da su prognoze za 2022. odlične. Ona je ranije istakla da je u septembru 2021. godine u Srbiji bilo 2,5 miliona turista, zabeleženo je preko 10 miliona noćenja i 1,16 milijardi deviznog priliva.

Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) proglasila je Mokru Goru za “Najbolje turističko selo”. Ovo jedinstveno mesto u Srbiji svake godine poseti veliki broj turista iz zemlje i sveta, što svako ima uticaj na oporavak turizma.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti