Severna Makedonija zabranila upotrebu plastičnih kesa

Foto-ilustracija: Unsplash (Daniel Romero)

Od 1. decembra u Severnoj Makedoniji zabranjena je prodaja plastičnih kesa. Svi koji zaborave da ponesu ceger kada pođu u nabavku i dalje mogu da pazare biorazgradive kese koje koštaju 15 denara (manje od 30 dinara).

Kako su saopštile vlasti ove zemlje, ova zabrane uvedena je sa jednim ciljem, a to je da se građani podstaknu da što više koriste platnene torbe kako bi zajedničkim snagama doprineli očuvanju životne sredine.

Sve prodavnice u Severnoj Makedoniji moraju da vode evidenciju o broju prodatih biorazgradivih kesa, a dobijeni prihod moraju da uplate u poseban državni ekološki fond.

Prema rečima Nasera Nuredinija, ministra za životnu sredinu Severne Makedonije, zabrana upotrebe plastičnih i naplata biorazgradivih kesa nije doneta sa namerom da se kazne građani, već je ideja da se promeni svest i način kupovine kako bi se više pažnje posvetilo smanjenju zagađenja životne sredine.

Za sve one koji ne budu poštovali zabranu prodaje plastičnih kesa propisane su kazne od 9.000 do 140.000 evra.

Ministar Nuredini istakao je da je Zakon za upravljanje pakovanjem i otpadom objavljen pre dve godine, da je njegova primena već jednom odložena i da su svi imali dovoljno vremena da se pripreme za zabranu upotrebe plastičnih kesa.

Donošenjem ovog zakona Severna Makedonija postepeno usaglašava svoje zakonodavstvo sa propisima Evropske unije.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti