Severna Makedonija uvodi savremene uređaje za analizu vazduha

Foto-ilustracija: Unsplash (Marcin Jozwiak)

Sofisticirana laboratorijska oprema koja precizno analizira i utvrđuje pojedinačne izvore zagađenja vazduha nedavno je promovisana na Univerzitetu „Goce Delčev“ u Štipu, navodi se na sajtu Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Severne Makedonije.

To je jedan od najsavremenijih uređaja na ovom polju u svetu za analizu vazdušnih čestica, kupljen u okviru projekta „Upravljanje zagađenjem vazduha u Skoplju“, koji finansira Švedska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj.

Ovaj projekat sprovodi Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), u partnerstvu sa gradom Skopljem i Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja.

„Zagađenje vazduha je najveći pojedinačni zdravstveni rizik u Evropi i neke od najviših koncentracija zagađenja vazduha registrovane su ovde u Severnoj Makedoniji, u Skoplju, Bitolju, Tetovu. Ovim projektom Švedska doprinosi boljoj analizi i otkrivanju izvora zagađenja koji će razviti bolje strategije sprečavanja zagađenja na osnovu ovih podataka”, istakla je švedska ambasadorka Kristin Forsgen Bengson.

Ona je dodala da Švedska i dalje radi na rešavanju izazova u životnoj sredini i pružanju pomoći u aktivnostima za poboljšanje kvaliteta vazduha jer je to važan deo podrške procesu pristupanja EU i usvajanju i primeni poglavlja 27 evropskog zakonodavstva o životnoj sredini.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Naser Nuredini istakao je da se zagađenje vazduha može sprečiti ako znamo i radimo na pravilnom adresiranju izvora zagađenja.

“Neposredna akcija na svim nivoima društva je najbolja strategija. U tom pravcu unapređujemo saradnju sa građanima, privrednim subjektima, lokalnim samoupravama, ali i sa akademijom. To znači pravilno praćenje ključnih zagađivača otkrivanjem izvora zagađenja, razumevanjem uzroka i osmišljavanjem konkretnih radnji za njihovo prevazilaženje na osnovu naprednih i sofisticiranih naučnih metoda“, rekao je ministar.

Stalna predstavnica UNDP-a u Severnoj Makedoniji, Narin Sahakian, navela je da će ovom opremom biti dovršena potpuno funkcionalna platforma koja objedinjuje sve potrebne aktivnosti u bavljenju zagađenjem vazduha.

“Prikupljeni podaci sa statičkih i mobilnih stanica smeštenih u okviru projekta na nekoliko lokacija u Skoplju biće analizirani velikom brzinom i velikom preciznošću, što će otkriti izvore zagađenja”, rekla je Sahakian i dodala da nauka diktira potrebu za većim ulaganjima za rešavanje ovog problema.

Nova oprema nabavljena je u okviru projekta „Borba protiv zagađenja vazduha u Skoplju“, vrednog preko dva miliona američkih dolara.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti