Za smanjenje aerozagađenja izdvojeno 210 miliona dinara

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Za zamenu kotlova u javnim ustanovama i ložišta u domaćinstvima izdvojeno je skoro 210 miliona dinara za 22 lokalne samouprave. Osim toga, ova sredstva mogu se koristiti i za projekte pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina.

“Nastavljamo sa potpisivanjem ugovora kako bi lokalnim samoupravama što pre stavili na raspolaganje sredstva za ulaganje u nove kotlarnice, bilo gradske ili za domaćinstva, i u nove sadnice, jer je to jedan od najboljih načina da sledeću grejnu sezonu sačekamo sa znatno smanjenim aerozagađenjem koje dolazi iz ovih izvora – rekla je ministarka Irena Vujović.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine, jedan od najvažnijih ugovora koji je potpisan jeste kompletna zamena kotlova u toplani u Valjevu za šta je odobreno 80 miliona dinara i još četiri miliona za pošumljavanje odnosno ozelenjavanje javnih površina. 

Kada ovi projekti budu gotovi, što će biti već u sledećoj grejnoj sezoni, predviđa se da će građani Valjeva udisati znatno čistiji vazduh. Za projekte zamene individualnih ložišta značajna sredstva odvojena za Niš i Užice.

Ministarka je čestitala svim lokalnim samoupravama na dobro pripremljenim projektima i pozvala ih da spremaju nove, za naredne konkurse Ministarstva.

“U narednom periodu planiramo da raspišemo konkurse i za eko parkove. Pozivam vas sve da se pripremate, da spremate projekte i da konkurišete”, poručila je Vujović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti