Grad Beograd: 180 miliona dinara za podršku ruralnom razvoju

Foto: Grad Beograd

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je uspešno poljoprivredno gazdinstvo u Velikoj Krsni u opštini Mladenovac gde ih je dočekao domaćin gazdinstva Vladimir Bojić sa porodicom.

Oni su razgovarali o načinima na koje Grad Beograd može da pomogne poljoprivrednicima u razvoju voćarstva i povrtarstva, proizvodnji zdrave hrane i eko-turizma. Ovo gazdinstvo je primer savremenog koncepta u poljoprivrednoj proizvodnji sa elementima agrobiznisa i preduzetničkog duha, navodi se na sajtu Grada Beograda.

„Danas sam imao priliku da se uverim da iza velikog uspeha ove porodice stoje trud i rad i ponosan sam što je Grad Beograd prepoznao ovaj tip proizvođača i svojim subvencijama im pomogao da danas budu primer uspešnog poljoprivrednog gazdinstva. Podizati četvoro dece uz veliki rad i višegodišnje ulaganje u domaćinstvo, zaista je zadivljujuće. Zahvaljujem na gostoprimstvu cele porodice koja je pravi primer srpskog domaćina koji u današnjim uslovima uspešno opstaje na selu„,  rekao je gradonačelnik Radojičić.

Prema njegovim rečima, razvoj ovog porodičnog imanja Grad i Republika su prethodnih godina podržali sa više od 10 miliona dinara. Porodica je sredstva ulagala u razvoj voćarstva, ali i u obnovu mehanizacije i kupovinu protivgradne zaštite voćnjaka na više od dva hektara.

On je dodao da Grad Beograd ima više od 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je oko 170.000 obradivo što je veliki potencijal za razvoj poljoprivrednih gazdinstava, kojih na teritoriji 17 gradskih opština ima više od 30.000.

„Skoro 60 procenata poljoprivrednih gazdinstava koncentrisano je na teritoriji gradskih opština Obrenovac, Mladenovac, Lazarevac i Grocka. Ovo je važna privredna grana za Beograd i u nju moramo ulagati jer će se to vratiti otvaranjem novih radnih mesta, povećanjem izvoza i rastom životnog standarda. Subvencije koje Grad Beograd daje, nezavisne su od onih koje daje Ministarstvo poljoprivrede. Ulaganja u poljoprivredu od 2012. godine povećana su 12 puta. Tačnije, tada su sredstva iznosila oko 20 miliona dinara, a sada iznose više od 200 miliona“, naglasio je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da je Grad Beograd raspisao konkurs za podršku ruralnom razvoju u vrednosti od 180 miliona dinara, od čega je za stočarstvo opredeljeno 10 miliona, za voćarstvo i povrtarstvo 40 miliona, pčelarstvo 30 miliona i mehanizaciju 100 miliona dinara.

„Postoje posebni kriterijumi bodovanja i u skladu sa tim važno je istaći da se prednost daje mladim poljoprivrednicima, gazdinstvima sa većim brojem članova, poput ovog koje smo posetili danas, kao i gazdinstvima čiji su nosioci žene. Ovo je jako važno jer na taj način podstičemo mlade ljude da ostaju na selu, na imanju svojih pradedova, te da započnu sopstveni posao“, kazao je Radojičić.

Istakao je da pored pomenutih subvencija, a u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu, Grad Beograd organizuje i mnogobrojne besplatne kurseve i obuke iz oblasti pčelarstva i organske proizvodnje hrane.

„Tokom pandemije virusa korona shvatili smo i značaj domaćeg turizma i kojim prirodnim bogatstvima Srbija raspolaže. Sela koja se nalaze na teritoriji grada Beograda svakako su blagodet našeg grada i moramo ih ponuditi stranim i domaćim turistima. Beograd ima izuzetno povoljne uslove za savremenu poljoprivrednu proizvodnju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima. Velika poljoprivredna prostranstva, blizina dvomilionskog grada kao finalnog tržišta za plasman proizvoda, blizina dve plovne reke, auto-put, železnica, aerodrom, sve su to preduslovi koji Beogradu daju ogroman potencijal za razvoj poljoprivrede i agrobiznisa. Zbog ovih preduslova, poljoprivredu i agrobiznis vidim kao značaju privrednu granu, kako za snabdevanje domaćeg tržišta kvalitetnim proizvodima, tako i velikog potencijala za izvoz“, rekao je gradonačelnik.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti