Američko tržište je šansa za organsku hranu iz Srbije

Foto: Unsplash / Janko Ferlič

Organski proizvodi  u našoj zemlji iz godine u godinu beleže sve veći izvoz, a u 2020. godini izvoz organske hrane bio je čak 30 odsto veći u poređenju sa 2019. Nema sumnje da organska proizvodnja u Srbiji ima ogroman potencijal, pa država ulaže veliki napor kako bi podržala proizvođače i olakšala plasman organskih proizvoda na tržište.

Jedna od zemalja u koje se sve više izvozi domaća organska hrana je i SAD, a da bi ovaj trend nastavio da raste, neohodno je unaprediti poljoprivrednu saradnju između naše zemlje i SAD-a.

Upravo to je bio predmet sastanka ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića i ambasadora SAD-a Entonija Godfrija, koji je održan 5. marta.

Oni su se složili da neophodno ostvariti povoljne uslove za izvoz proizvoda u SAD, a Nedimović ističe da će oko 5.000 proizvoda biti izvezeno bez carine te da će to dodatno ojačati srpske proizvođače i omogućiti lakši plasman njihovih proizvoda.

Ovo je još jedan korak ka unapređivanju već ostvarene saradnje sa SAD-om u oblasti poljoprivrede, budući da SAD već četiri godine intenzivno pomaže srpskim poljoprivrednicima.

Naime, USAID  je u saradnji sa Asocijacijom za promociju srpske hrane, 2018. godine organizovao prvi Beogradski sajam hrane (Belgrade Food Show) kako bi se stvorila održiva platforma za prikazivanje i plasman srpskih proizvoda širom sveta.

Na prvom sajmu našlo se oko 80 izlagača iz Srbije, dok je 2019. godine više od 100 izlagača predstavilo svoje inovativne i kvalitetne prehrambene proizvode.

USAID takođe pruža svu neophodnu tehničku podršku proizvođačima kako bi oplemenili svoje proizvode i spremili ih za maloprodajne lance u inostranstvu.

Takođe, budući da je  potražnja za autentičnim i tradicionalnim proizvodima sve veća, proizvođači organske hrane mogu da računaju i na pomoć države.

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navodi se da je država izdvojila dodatna sredstva kako bi pomogla proizvođačima da sertifikuju svoje proizvode.

Ovo će  naročito značiti malim proizvođačima kojima je izlaganje troškovima bio najveći problem, ali sada će, zahvaljujući finansijskoj pomoći države i programu USAID-a, i oni dobiti šansu da plasiraju svoje proizvode.

Svaki zahtev za sertifikaciju biće moguće podržati sa milion dinara, dok će država kao i do sada nastaviti da podržava proizvođače organske hrane sa 26.000 dinara po hektaru.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti