Severna Makedonija – solarna elektrana u Tenovu završena pre roka

Foto-ilustracija: Pixabay

Solarna elektrana u Tenovu, Severna Makedonija, jedna je od ukupno 27 elektrana koje su potpisale ugovor o pravu na korišćenje premije za solarne elektrane na zemljištu u privatnom vlasništvu, za šta je javni poziv raspisan 2019. godine, navodi se na sajtu Vlade Republike Severne Makedonije.

Na promociji zvaničnog puštanja u rad solarne elektrane u Tenovu kapaciteta od 1,2 MW, premijer Zoran Zaev istakao je da je u toku izgradnja novih elektrana sa preko 60 MW po uzoru na premijske tarife.

On je dodao da se proizvodnja električne energije iz uglja postepeno menja sa proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora, te da su među prioritetima ove godine važni energetski projekti od kojih se očekuje da podstaknu ekonomiju.

“Uspešno je završena procedura izgradnje dve solarne elektrane u Oslomeju, snage po 50 MW, kroz model javno-privatnog partnerstva. Zahvaljujući transparentnom i konkurentnom postupku, na održanoj aukciji najpovoljniji ponuđači ESM-a platiće 18,5 odsto i 18 odsto ostvarenog prihoda od prodaje električne energije. Pored toga, izgradnja solarne elektrane Oslomej od 10 MW, koja je sopstveno ulaganje ESM-a, već je u završnoj fazi”, rekao je Zaev.

On je naveo da je 477 hektara od prethodno projektovanog aerodroma u Opštini Štip namenjeno za solarne sisteme gde postoji mogućnost za 300 do 350 MW. Takođe su identifikovane lokacije za više od 120 MW u Bitolju na starim rudnicima uglja REK Bitolj i 100 MW u Kavadarcima kao potencijal za investiranje.

“Ovim je Severna Makedonija na vrhu, među šampionima u regionu u pogledu rasta obnovljivih izvora energije. Samo prošle godine povećali smo proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na 827 MW, što je rast od 10,1 odsto i nalazi se u okviru svetskog prosečnog povećanja od 10,3 odsto“, ponosno je istakao premijer.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Naser Nuredini zadovoljan je što se ova solarna elektrana otvorila 22. aprila, na Dan planete Zemlje, čime Severna Makedonija šalje pravu poruku o tome kako treba da brinemo o svojoj planeti.

„Ovo postrojenje, sagrađeno u okviru poziva Ministarstva ekonomije, na privatnom zemljištu, od strane privatnog investitora, praktičan je primer konkretne primene politike naše vlade za održivi razvoj i zdravu životnu sredinu “, zaključio je Nuredini prilikom otvaranja elektrane u Tenovu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti