Velika Britanija na putu da postane najveći proizvođač e-otpada u Evropi

Foto: Pixabay

Ako ništa ne preduzme, Velika Britanija će u naredne tri godine postati najveći proizvođač elektronskog otpada u Evropi i na neslavnom prvom mestu zameniti Norvešku, upozorava istraživanje koje je sprovela kompanija Spring.

Prema podacima kompanije posvećene ponovnoj upotrebi elektronskih uređaja, Velika Britanija je 2019. godine proizvela 1,6 miliona tona e-otpada, što je 23,9 kilograma po osobi. Procenjuje se da će do 2024. godine količina otpada narasti na 24,5 kg po osobi, dok će se u Norveškoj smanjiti na 23,9 kg. Inače, u svetu je 2019. godine zabeležena rekordna količina elektronskog otpada – 53,6 miliona tona.

Kako se navodi u istraživanju, 40 odsto otpada se ilegalno izvozi u druge zemlje gde se baca. Tako zagađivači iz bačenih uređaja ulaze u vodu i lanac ishrane lokalnih zajednica.

Dragoceni metali iz elektronske opreme završavaju na deponijama. Procenjena vrednost bačenih materijala je samo u Velikoj Britaniji 370 miliona funti. Mnogi od ovih materijala mogli bi da nestanu do kraja veka, što je problem jer se koriste u važnim tehnologijama, poput izrade solarnih panela, vetroturbina, pejsmejkera, veštačkih kukova.

Stari telefoni skupljaju prašinu u fioci

Spring ističe da se samo 2,5 do 10 odsto elektronskih uređaja u Velikoj Britaniji trenutno ponovo upotrebljava. Zato je ova kompanija koja se zalaže za popravku i ponovnu upotrebu uređaja, nedavno počela pilot program u saradnji sa supermarketom Co-op.

Na 20 lokacija u supermarketima postavljeni su kiosci u koje mušterije mogu doneti svoje stare uređaje, uključujući telefone, tablete, pametne satove. Uređaji se zatim popravljaju i ponovo koriste ili recikliraju. Spring planira da otvori 250 novih kioska tokom naredne godine sa ciljem da godišnje u kruženju bude 100.000 uređaja.

Koosnivač Springa James Seear kaže da način na koji konzumiramo tehnologiju treba da se promeni.

„Ljudi ne shvataju da, kada ostave uređaj u fioci, to je jednako loše kao da ga bace u kantu za smeće. Umesto da ga koristi neko drugi, uređaj je van upotrebe i mora biti zamenjen novim. Kako raste tehnologija u našim domovima, raste i planina elektronskog otpada što ima katastrofalni uticaj na životnu sredinu„, opominje Seear.

Njegov partner Tom Williams smatra da je ključ održivog načina života cirkularna ekonomija.

„Prvi korak je da uređaje koje ne koristimo vratimo u svet, da ih iz stanja prethodno voljenog dovedemo u fazu da ih ponovo zavolimo. Prosečno domaćinstvo ima 20 starih, nekorišćenih uređaja“, zašto ih ne biste doneli u naš lokalni kiosk, dobili neki novac za njih i usput pomogli okolini?

Izvor: Centar za promociju cirkularne ekonomije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti