Akcija – Sakupljanje od vrata do vrata e-otpada

Foto: Promo

Električni i elektronski otpad građani Bosne i Hercegovine od danas mogu, potpuno besplatno da predaju i to sa kućne adrese. Projektna ideja Sakupljanje od vrata do vrata ima za cilj da omogući građanima novu besplatnu uslugu za zbrinjavanje električnog i elektronskog (elektro) otpada sa adrese, kako bi se što veće količine preusmjerile u reciklažni sektor putem ovlaštenog operatera ZEOS eko-sistem.

Akcija prikupljanja otpada traje do 31.12.2021. godine.

“Građani imaju priliku da predaju na zbrinjavanje sve što je radilo na struju ili baterije u toku trajanja projekta, usluga obuhvata predaju veš mašina, šporeta, mašina za sušenje, pranje, malih kućanskih aparata, frižidera, klima, IT opreme, električnih igračaka, opreme za osvjetljenje, plinskih sijalica, alata i različitih električnih instrumenata i sl. Važno je napomenuti da ukoliko se predaju plinske sijalice, iste trebaju biti u kutiji. Takođe, moramo biti svesni da je električni i elektronski otpad opasan, te da ga moramo pravilno odlagati i zbrinjavati”, navodi se u saopštenju.

Uslovi korištenja

Minimalna količina za predaju elektroničkog otpada je pet kilograma, za sitne aparate neophodno je obezbediti adekvatnu kesu ili paket kako ne bi došlo do rasipanja prilikom transporta, a za velike aparate obezbeđen je i utovar od strane ZEOS-a.

Za količine veće od 30 kilograma preuzimanje će biti organizovano u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici (ponedeljak – subota od 8 do 16 časova).

Za količine manje od 30 kilograma cela Bosna i Hercegovina (ponedeljak – petak od 8 do 16 časova).

Kako bi se koristila usluga potrebno je napraviti narudžbu klikom ovde.

Vreme realizacije je od 7 do 15 radnih dana, u zavisnosti od organizacije preuzimanja.

Usluga je besplatna i moguća na području BiH, celokupne troškove snosi ZEOS eko-sistem, ovlašćeni operater za zbrinjavanje otpadne električne i elektronske opreme.

Građani koji nisu u mogućnosti da popune elektronski nalog mogu se obratiti za pomoć na broj telefona +387 33 628 606.

Cilj ovog projekta je preusmeravanje električnog i elektronskog otpada, koji se smatra opasnim otpadom, u legalne ovlašćene tokove zbrinjavanja i reciklaže, kako bi što manje otpada bilo na deponijama zagađujući okolinu u kojoj živimo. Projektna ideja je nastala na osnovu istraživana mišljenja građana, koji su izrazili volju i želju da učestvuju u zaštiti okoline kroz odgovorno i pravilno odlaganje e-otpada.

Izvor: ZEOS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti