Otvoreno reciklažno dvorište za e-otpad u Sarajevu!

Foto: ZEOS eko-sistem

ZEOS eko-sistem je do sada uspostavio 104 mesta za preuzimanje e-otpada od toga je ukupno 32 ulična kontejnera, 107 komada zelenog nameštaja u tržnim centrima, 26 reciklažnih dvorišta kod sakupljača u 35 opština Federacije Bosne i Hercegovine, a sve lokacije insfrastrukture za odlaganje e-otpada su dostupne putem naše web stranice www.zeos.ba.

S obzirom na to da su ulični kontejneri i zeleni nameštaj namenjeni za odlaganje aparata manjih dimenzija, kao što su mali kućni aparati, IT oprema, alati, razni instrumenti i električne igračke, pojavila se potreba za uređenjem novog mesta za  preuzimanje e-otpada većih dimenzija, kao što su veš mašine, šporeti, frižideri, TV-monitori i sijalice, te je ZEOS eko-sistem otvorio reciklažno dvorište u Kantonu Sarajevo.

Ono je vizuelno prilagođeno i lokacijski pristupačno građanima, a sav otpad koji se prikupi kroz njihov sistem biće propisno zbrinut u državi i inostranstvu. Građani ovde mogu predati i aparate manjih dimenzija.

Foto: ZEOS eko-sistem

ZEOS eko-sistem je do sada zbrinuo više od 10.000 tona e-otpada. Prvo su preduzeće u Bosni i Hercegovini koje je izvezlo više od 130.000 komada otpadnih sijalica, opasnih po zdravlje i okolinu ljudi zbog žive koje sadrže u sebi. Izvezli su i više od 4.000 komada rashladnih uređaja i više 1.200 TV monitora.

Uređenje reciklažnog dvorišta je nastavak uspešne saradnje između firme C.I.B.O.S. d.o.o. Sarajevo koja je lider u oblasti upravljanja otpadom u regiionu i operatera ZEOS eko-sistem.

Zajednički projekat ima za cilj jačanje društvene svesti o odgovornom zbrinjavanju otpada i posledično podizanja svesti o obavezi pravilnog odlaganja električnog i elektronskog otpada.

Foto: ZEOS eko-sistem

Adresa i radno vreme

Adresa reciklažnog dvorišta je Džemala Bijedića 144, a radno vreme je od ponedeljka do subote u terminu od 07.30 do 16.00.

E-otpad predstavlja ozbiljan problem, zato što iz godine u godinu njegova količina raste velikom brzinom. Očekuje se da će se do 2021. godine čovečanstvo proizvesti 52 miliona tona ove vrste smeća, odnosno 6,8 kg po stanovniku na svetskom nivou.

Izvor: ZEOS eko-sistem

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti