EBRD i donatori podržavaju urbanu transformaciju Sarajeva 

Foto: Promo

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i donatori Evropska unija, Investicioni okvir za zapadni Balkan, Austrija, Japan, Centralnoevropska inicijativa i Italija od 2018. godine podržavaju niz projekata u Kantonu Sarajevo koji imaju za cilj poboljšanje stanja životne sredine, kvaliteta vazduha i generalno kvaliteta života za građane Sarajeva. 

U cilju predstavljanja projekata, od kojih su većina u fazi implementacije, EBRD predstavlja novi promotivni video, koji se može pogledati ovde.

Mnogi od ovih projekata započeti su 2018. godine kada se Sarajevo pridružilo EBRD-ovom programu Zeleni gradovi. Inicijativa podržava gradove u identifikaciji i planiranju prioritetnih projekata koji mogu doprineti da ti gradovi postanu zeleniji i održiviji. EBRD takođe obezbeđuje finansiranje za takve investicije, često sufinansirane bespovratnim sredstvima Evropske unije (EU) i drugih donatora.

“Zaista smo ponosni na naš zajednički rad sa Kantonom Sarajevo i napredak koji je postignut otkako se Sarajevo pridružilo našem programu Zeleni gradovi, koristeći mogućnosti koje taj program pruža. Već radimo na osmom projektu sa Kantonom, i kada budu završeni, ovi projekti će imati značajan pozitivan uticaj na okruženje”, objašnjava Manuela Nesl, šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu.

“Ulaganje u zelenu ekonomiju ostaje jedan od naših ključnih strateških prioriteta i EBRD i donatori su spremni da obezbede finansije i podršku za takve investicije. Radujemo se razvoju novih projekata, uključujući i uvođenje obnovljivih izvora energije u sistem daljinskog grejanja, projekat koji trenutno istražujemo.”

Investicije u javni prevoz

Zagađenje vazduha u Sarajevu identifikovano je kao jedan od glavnih problema, navodi se u studiji koja je sprovedena u okviru programa Zeleni gradovi. U cilju smanjenja gužve u saobraćaju i zagađenja vazduha, grad ulaže napore da podstakne stanovnike da koriste javni prevoz umesto privatnih automobila. Namera je da se to postigne ulaganjem u transportnu mrežu, što će usluge javnog gradskog prevoza učiniti bržim i efikasnijim, te samim tim privlačnijim za korišćenje.

Do kraja 2022. godine u grad će stići 35 novih trolejbusa, finansiranih iz kredita EBRD-a i Evropske investicione banke (EIB). Ovi novi trolejbusi sa nultom emisijom štetnih gasova takođe mogu da rade na baterije, što omogućava vožnju i na delovima rute izvan postojeće nadzemne mreže.

Foto: Promo

Radovi su u toku i na unapređenju i proširenju tramvajske mreže. Nove tramvajske šine će omogućiti uvođenje bržih i modernijih tramvaja, a pritom će povezati neke nove delove grada u kojima tramvajska usluga ranije nije postojala.

Energetska efikasnost u javnim zgradama

Radovi na poboljšanju energetske efikasnosti na studentskom domu Nedžarići se privode kraju. Adaptacija podrazumeva zamenu starih i ugradnju 380 novih energetski efikasnih prozora, postavljanje termo izolacije na spoljnim zidovima i zamenu rasvete novim efikasnim sijalicama. Ovo će pomoći da se smanji energija potrebna za grejanje zgrade, koja će pritom postati udobnija za boravak studenata.

Studentski blok je jedna od 40 zgrada u gradu koje će biti renovirane u okviru ovog projekta, finansiranog sa osam miliona evra kredita EBRD-a i dva miliona evra bespovratnih sredstava Evropske unije (EU). Investicije će obuhvatiti 29 škola i pratećih objekata, šest vrtića,  tri studentska bloka i dve ambulante. Ušteda energije se procenjuje na oko 13,7 GWh, što rezultira smanjenjem CO2 jednakim uklanjanju oko 1000 automobila sa ulice.

Poboljšano vodosnabdevanje

Još jedan projekat koji će doprineti kvalitetnijoj i racinonalnijoj potrošnji resursa je ulaganje u vodovodnu infrastrukturu. Kredit EBRD-a u iznosu od 25 miliona evra i bespovratna sredstva od EU od 4 miliona evra (opredeljena putem Investicionog okvira za zapadni Balkan) omogućili su gradu da modernizuje svoju vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu. Ovo će pomoći u smanjenju gubitka vode u mreži i osigurati efikasnije i pouzdanije usluge vodovoda i kanalizacije u Kantonu Sarajevo.

Projekte u sklopu programa Zelenih gradova u Sarajevu podržavaju Evropska unija, Austrija, Japan, Centralnoevropska inicijativa, Italija i Investicioni okvir za zapadni Balkan.

Izvor: EBRD

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti