Sarajevo izabrano kao jedan od 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova

Foto-ilustracija: Pixabay (Kabaretka)

Sarajevo je izabrano kao jedan od gradova koji će učestvovati u Misiji koju finansira EU za kreiranje 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine. Od 377 prijava, svega 12, među kojima je i Srajevo, je van Evropske unije.

Misija klimatski neutralnih i pametnih gradova treba da okupi lokalne vlasti, građane, kompanije, investitore, regionalne i nacionalne vlasti da zajednički rade na pretvaranju odabranih gradova u klimatski neutralne, pametne i inovativne centre koji bi bili primer za druge gradove.

Učešće u misiji za gradove daje Sarajevu priliku da predvodi u naporima ka klimatskoj neutralnosti i suzbijanju efekata klimatskih promena, a istovremeno pruži višestruke koristi građanima u smislu smanjenja zagađenja, gužvi u saobraćaju, računa za energiju i uvođenja zdravijih načina života, piše eKapija.

Kako je rekla Ursula Fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, u Evropi je u toku zelena tranzicija

“Imamo veoma jaku i raznoliku listu gradova, veoma se radujemo saradnji sa njima. Ova raznolikost će biti važna u kontekstu stvaranja puta za sve gradove sa ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050”, rekao je Boldvin Metju, zamenik generalnog direktora za mobilnost i transport.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kaže da je biti izabran među 100 gradova koji će biti uključeni u misiju klimatske neutralnosti istovremeno i čast i izazov.

„Ovo je izazov na koji ćemo moći da odgovorimo, s obzirom da nulta emisija znači nula zagađenja za građane, nova radna mesta i stvaranje bolje životne sredine u Sarajevu“, rekao je premijer Forto, navodi se u saopštenju.

Aplikaciju projekta vodio je premijer Edin Forto, zajedno sa načelnicima i gradonačelnicima opština koje obuhvata Kanton Srajevo: Centar, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Trnovo, Vogošća, i Grad Istočno Sarajevo, te pridružene opštine: Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad, Pale, Sokolac i Trnovo, uz podršku Delegacije EU u BiH, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Ambasade SAD.

Kako je dodao Forto sledi zajednička izrada Plana misije i zajednička izrada Ugovora o klimatskim gradovima, a početkom juna u Briselu će biti održan inicijalni sastanak svih gradova pobednika.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti