Usvojen strateški dokument održive urbane mobilnosti za Sarajevo

Foto: Vlada Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sednici usvojila Plan održive urbane mobilnosti za Kanton i Grad Sarajevo.

Kako je naveo ministar saobraćaja KS Adi Kalem, radi se o strateškom dokumentu koji podrazumeva istorijski iskorak ka savremenim konceptima urbane mobilnosti za period od 2020. do 2025. godine. Ovo je, po njegovim rečima, ujedno i prvi ovakav plan u Bosni i Hercegovini.

„Novi pristup planiranju urbane mobilnosti podrazumeva izradu strategije koja može podstaći prelazak na čistije i održivije načine transporta, kao što su pešačenje, biciklizam, javni prevoz, nove obrasce vlasništva i korišćenja automobila, upotrebu novih tehnologija, kao i usvajanje novih koncepata održive gradske logistike“, istakao je ministar Kalem.

Dodao je kako ovaj plan ima za cilj rešavanje problema koje današnji saobraćajni sistemi generišu, prvenstveno misleći na stradanje ljudi u saobraćajnim nesrećama, gubitku vremena tokom vožnje, štetnog uticaja na okolinu, a samim tim i na zdravlje ljudi.

Photo-illustration: Pixabay

Ovaj plan, takođe, treba da doprinese povećanju atraktivnosti i kvaliteta urbane sredine i dizajna za dobrobit građana, ekonomije i društva u celini.

Nastao je kao rezultat intenzivne saradnje stručnjaka iz različitih sektora, nevladinih organizacija i građana. Projekt finansira nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a implementira ga nemačka razvojna agencija GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH).

„Svrha plana održive urbane mobilnosti je da Kanton Sarajevo bude u korak sa savremenim rešenjima i inovacijama, sa ciljem stvaranja pogodnijeg i ugodnijeg mesta za život naših sugrađana“, poručio je ministar Kalem nakon usvajanja ovog strateškog dokumenta.

Izvor: Vlada Kantona Sarajevo

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti