Počinje izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava

Foto-ilustracija: Pixabay

Grad Beograd objavio je javnu nabavku za izbor dobavljača koji će graditi kanalizacionu crpnu stanicu „Krnjača 2”, prvi objekat iz projekta kanalizacije na levoj obali Dunava, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Tender je otvoren do 11. januara 2021. godine.

„Veći deo naselja na levoj obali Dunava nema rešenu kanalizaciju za odvođenje otpadnih voda. Sada se te vode talože u septičkim jamama ili se izlivaju direktno u kanale za navodnjavanje. Kanalizaciona crpna stanica „Krnjača 2” imaće ulogu da prihvati otpadne vode iz postojećeg kolektora u Zrenjaninskom putu, kao i otpadne vode iz niskih delova u okolini Pančevačkog puta i potisne ih u postojeći kolektor u Pančevačkom putu, koji ih odvodi do već izgrađene KCS „Krnjača 1”, a odatle ka budućem postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda „Krnjača” i dalje u Dunav“, rekao je Vesić.

On je dodao da će se u kanalizacionu crpnu stanicu „Krnjača 2” dovoditi otpadne vode iz naselja Borča, Kotež, Krnjača, Besni Fok i Padinska skela, kao i otpadne vode iz naselja Zage Malivuk i Braće Marić.

„Za prihvat ovih otpadnih voda u okviru ovog projekta biće izgrađen dovodni kolektor f1500, a za odvod otpadne vode iz kanalizacione crpne stanice u kolektor u Pančevačkom putu biće izgrađen odvodni kolektor f1000″, objasnio je zamenik gradonačelnika.

Foto-ilustracija: Pixabay

Vesić je rekao da će izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava koštati 50 miliona evra, od čega Grad Beograd obezbeđuje 15 miliona evra, a Evropska investiciona banka 35 miliona evra.

„Izgradnja kanalizacione crpne stanice „Krnjača 2” realizovaće se sredstvima Grada Beograda, dok će se sedam kilometara primarnih kolektora i oko 80 kilometara sekundarne kanalizacione mreže na levoj obali Dunava realizovati prema ugovoru sa Evropskom investicionom bankom“, objasnio je Vesić.

On je precizirao da se polovinom ovog meseca očekuje saglasnost Evropske investicione banke na urađenu studiju izvodljivosti, posle čega će uslediti izrada idejnih rešenja za sve pojedinačne elemente kanalizacionog sistema na levoj obali Dunava.

„Izgradnja kanalizacionog sistema će se realizovati u tri celine. Prvu celinu predstavlja izgradnja KCS „Krnjača 2”, a preostale dve celine realizovaće se kreditnim sredstvima EIB-a, i njih čine postrojenje za preradu otpadnih voda „Krnjača”, primarni kolektori i sekundarna mreža naselja Krnjača dužine 80 kilometara sekundarne kanalizacije i sedam kilometara primarnih kolektora“, kazao je Vesić i dodao da će se ove dve celine realizovati putem tendera za istovremeno projektovanje i izvođenje radova, koji će biti raspisani na proleće.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti