Hrvatska – 637,5 miliona evra za ublažavanje rasta cena energenata

Foto-ilustracija: Pexels

Paket mera za ublažavanje rasta cene energenata vredan 637,5 miliona evra (4,8 milijardi kuna) predstavio je Andrej Plenković, premijer Hrvatske. Rast cene struje biće ograničen na 9,6 odsto, gasa maksimalno 20 odsto, a biće i smanjen PDV na hranu, spremaju se subvencije cene gasa za domaćinstva, promene sistema davanja za socijalno ugrožene, kao i jednokratna pomoć za penzionere.

“Globalni rast cena energenata izazvao je talas poskupljenja u Evropi“, rekao je premijer Plenković, navodi se u saopštenju Vlade.

Kako je precizirao da nije usvojen paket mera, računi za struju bi od 1. aprila porasli za 23, a gas za 79 odsto. Kao i da je paket rađen sistematski u saradnji sa svim resornim ministarstvima, te da je blagovremen, kvalitetan i sveobuhvatan.

„Ovaj paket mera odnosi se na domaćinstva, kompanije i poljoprivrednike. Univerzalni je jer je usmeren na sve korisnike. Ublažavamo rast cene struje. Hrvatska elektroprivreda će snositi deo tereta ovog paketa“, rekao je on.

Kada je reč o domaćinstvima, paket mera se odnosi na subvencije za troškove gasa, poreske olakšice, socijalna davanja za građane u riziku od energetskog siromaštva i pomoć za penzionere

Što se preduzeća tiče, to su subvencije za troškove gasa, za poljoprivrednike su to subvencije male vrednosti za kupovinu đubriva i posebna šema pomoći za ribarstvo i akvakulturu.

Izmenama Zakona trajno će biti smanjen PDV na gas i toplotnu energiju, sa 25 na 13 odsto.

“U ovim izuzetnim okolnostima izazvanim ovakvom globalnom krizom rasta cena energenata, snižavamo PDV na gas sa 25 na pet odsto od 1. aprila 2022. do 31. marta 2023. godine“, naglasio je on.

PDV na pelet, brikete, ogrevno drvo je smanjen sa 25 na 13 odsto. Kada je reč o hrani za bebe, svežem mesu, ribi, jajima, voću, povrću, kao i o sadnicama, đubrivu i pesticidima, stopa sa 13 ide na pet odsto. 

Istovremeno, stopa PDV-a na higijenske uloške i tampone biće smanjena sa 25 na 13 odsto. Dok za ulaznice na sportske, kulturne i druge manifestacije sa 25 i 13 ide na pet odsto.

Socijlano ugroženi dobiće vaučere za troškove električne energije, dok će penzioneri dobiti energetski dodatak.

Za poljoprivrednike je pripremljena pomoć za kupovinu đubriva, dok je jedan deo sredstava izdvojen za ribare i uzgajivače ribe.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti