Grčka štiti potrošače – dve milijarde evra subvencija za električnu energiju

Foto-ilustracija: Pixabay

Višemesečna energetska kriza značajno utiče na cenu električne energije koja u nekim evropskim zemljama obara sve rekorde. Mnoge države merama pokušavaju da “obuzdaju” rast cena, do sada su se izdvojila tri modela: države dele troškove sa svojim građanima, smanjuju poreze ili zamrzavaju cene.

Norveška, recimo deli cene sa svojim građanima, dok su Bugarska i Srbija, zamrzle cene, a zemlje poput Austrije, Francuske, Češke, Danske, građane oslobađaju plaćanja poreza na gas, struju ili su spremile pakete pomoći.

Grčka se odlučila na to da subvencioniše plaćanje računa za električnu energiju. Ovu pomoć dobijaju domaćinstva i kompanije, a prema pisanju stranih medija do sada je za ovu namenu izdvojeno preko dve milijarde evra.

Ova zemlja je sredinom septembra 2021. godine donela odluku da će do kraja godine subvencionisati račune za struju, međutim, kako se globalna situacija ni malo nije popravila, Vlada je donela odluku da produži ovu pomoć.

U septembu su subvencije iznosile od devet evra meseno za utrošenih prvih 300 kWh u mesecu, u oktobru 18 evra, novembru 39, dok je u decembru pomoć bila 50 evra.

Premi rečima Kostasa Skrekasa, ministra životne sredine i energetike, vlada na ovaj način štititi svoje građane. Od sempembra 2021. do januara 2022. godine izdvojeno je 1,7 milijardi evra za subvencije, dok će za februar biti potrebno 350 miliona evra, što premašuje dve milijarde evra pomoći.

Ministar je objasnio da sredstva za subvencije dolaze iz prihoda koji su ostvareni od trgovine dozvolama za emisiju ugljen-dioksida, a ukoliko bude potrebno mogu se koristiti i budžetska sredstva u nepovoljnim uslovima. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti