Severna Makedonija – Proglašena energetska kriza

Foto-ilustracija: Pixabay

Vlada Severne Makedonije donela je odluku i proglasila energetsku krizu na 30 dana.

Kako je rekao ministar ekonomije Krešnik Bekteši, uz proglašenje energetske krize, jedina mera koja proizilazi iz ove odluke je ubrizgavanje sredstava energetskim kompanijama u cilju stabilizacije situacije na tržištu električne energije.

“Vlada je 30. oktobra usvojila Uredbu o kriterijumima i uslovima za proglašenje vanrednog stanja u snabdevanju električnom energijom. Ovom uredbom utvrđuju se kriterijumi i uslovi za proglašenje krize u snabdevanju električnom energijom i mere koje se preduzimaju u slučaju krize izazvane vremenskim nepogodama i elementarnim nepogodama, havarijama i poremećajima na tržištu energije, način snabdevanja električnom energijom u kriznim uslovima, kao i kao prava i obaveze imaoca dozvola za obavljanje energetskih delatnosti (prenos, distribucija, snabdevanje i promet električne energije)”, rekao je ministar, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Kako je dodao, trenutno su fokusirani na uspešno suočavanje sa izazovima koje predstavlja globalna energetska kriza. Glavni cilj je da zaštite građane od porasta cena i da kompanijama obezbede najpovoljniju cenu električne energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti