„Gazprom“ puni skladišta po Evropi, pada cena gasa na berzama

Foto-ilustracija: Unsplash (Danil Sorokin)

„Gazprom“ je počeo punjenje svojih skladišta u Evropi. S obzirom na energetsku krizu i visoke cene, ta vest je uticala na berze i cena gasa je pala ispod 900 dolara za hiljadu kubnih metara. Ali pitanje je koliko to dugoročno može da utiče na stabilizaciju snabdevanja i cenu, s obzirom na to da zima tek dolazi i potrošnja gasa raste.

Cene gasa ove godine su utrostručene, a jedan od glavnih razloga su ispražnjena gasna skladišta sa kojima su zemlje Evropske unije dočekale zahlađenje. Prema nalogu ruskog predsednika „Gazprom“ je prvo napunio skladišta u Rusiji, a potom je počeo da povećava zalihe najvećih evropskih skladišta gasa koja su u njegovom vlasništvu – u Austriji, Nemačkoj i Holandiji.

„Gazprom je odobrio i počeo da sprovodi plan ubrizgavanja gasa u pet evropskih podzemnih skladišta za novembar. Utvrđeni su obim i pravci transporta gasa“, navode u toj kompaniji.

Posle zastoja, Rusija je kasno sinoć obnovila i isporuke gasa u Nemačku gasovodom „Jamal– Evropa“ i to količinama koje su dvostruko veće od planiranih. Tržište je odmah reagovalo – plavi energent je na evropskim berzama posle jučerašnjeg skoka pojeftinio za četiri i po procenta. Evropa očekuje veće količine i u gasovodima kroz Ukrajinu i „Severnim tokom 1“ kako bi se pokrila narastajuća potražnja za gasom.

„Taj gasovod „Jamal“ služi da Rusija napuni svoja gasna skladišta, jer Rusija nema ni prema kome obaveze. Sve što je obećala sve što je ugovoreno, to je ispunjeno“, rekla je glavna urednica „Sputnjika“ Ljubinka Miličić.

Prema njenim rečima, biće dovoljno gasa, a zapravo ceo pritisak se vrši da bi se taj gas izvozio preko Ukrajine, a ukrajinske cevi su stare, preko tih cevi se izvozi više nego što je uobičajeno, dakle kapacitet je maksimalno ispunjen.

„Postoji i ta politika koja je ušla u gas poslednjih godina. I to može da bude jako štetno za ukupne odnose između Evrope i Rusije. I ja se nadam da tim putem neće krenuti ni jedna ni druga strana“, naveo je bivši diplomata Srećko Đukić.

Više od trećine potreba za gasom Evropska unija pokriva uvozom iz Rusije. A opšta je ocena da situaciju i sa cenom i sa snabdevanjem može normalizovati gasovod „Severni tok 2“. Za njegovo puštanje u rad Rusi čekaju dozvolu Nemačke – prema nekim najavama mogao bi da proradi do kraja godine.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti