Počela sa radom prva hrvatska virtualna elektrana

Foto: Ljubaznošću Marka Lasića

Tehnološka kompanija KOER objavila je da je sa Hrvatskim operatorom prenosnog sistema (HOPS) potpisala ugovor i aktivirala prvu hrvatsku elektranu.

Promišljajući o potrebama modernog hrvatskog elektroenergetskog sistema i mogućnostima razvoja elektroenergetskog tržišta u Hrvatskoj, inovativni tim KOER-a sam je razvio potrebnu hardversku i softversku infrastrukturu. Pokretanjem prve hrvatske virtualne elektrane, KOER je ujedno postao novi činioc elektroenergetskog tržišta – agregator koji predstavlja sponu između tržišta električne energije i krajnjih korisnika koji čine virtualnu elektranu.

Za razliku od klasične elektrane koja se nalazi na jednom mestu unutar elektroenergetskog sistema na koji je priključena, virtualna elektrana kroz svoju tehnološku platformu objedinjuje proizvođače, potrošače i skladišta električne energije koji se mogu nalaziti bilo gde unutar hrvatskog elektroenergetskog sistema.

Svima koji su uključeni virtualna elektrana daje mogućnost ostvarivanja višestruke dobrobiti. Krajnjim korisnicima, koji stavljaju na raspolaganje deo svog kapaciteta proizvodnje ili potrošnje električne energije, omogućuje da postanu aktivni učesnici tržišta električne energije, a kroz to ostvaruju dodatne prihode. U isto vreme, Hrvatskom operatoru prenosnog sistema (HOPS) pruža pomoćne usluge sa ciljem optimalnog upravljanja i uravnoteženja proizvodnje i potrošnje energije u elektroenergetskom sistemu.

Hrvatski elektroenergetski sistem se ubrzano decentralizira, a virtualna elektrana je njegov veoma važan deo. Nužna je za priključivanje novih kapaciteta obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sistem, elektrifikaciju saobraćaja i tranziciju društva na održive načine potrošnje i proizvodnje električne energije.

„Cilj nam je da ubrzamo energetsku tranziciju i pametnije upravljamo energijom“, ističe Marko Lasić, direktor KOER-a, i dodaje: “verujem da će KOER virtualna elektrana postati važan faktor stabilnosti savremenog energetskog sistema i platforma za poslovne modele koji će pospešiti ekonomsku održivost obnovljivih izvora energije i ubrzati izgradnju nove energetske infrastrukture.“

Izvor: KOER

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti