Zagreb: Predstavljen projekt „Odvajamo otpad, usvajamo navike!“

Foto ilustracija: Pixabay

Projekt „Odvajamo otpad, usvajamo navike“ jedna je od inicijativa čiji je cilj da u narednom periodu edukuje i podigne svest građana o važnosti odvajanja otpada, piše Ekovjesnik.

U reciklažom dvorištu Žitnjak na Čulinečkoj cesti, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i vođa podružnice “Čistoća” Davor Vić predstavili su edukativno-informativni projekt za decu predškolskog i školskog uzrasta „Odvajamo otpad, usvajamo navike!“.

„Kroz predstavu ‘Čistograd’, koja će biti predstavljena u različitim vaspitno-obrazovnim ustanovama, nastojaćemo da dodatno apelujemo i podignemo svest najmlađih kada je u pitanju odvajanje otpada. Deca  i mladi u proseku imaju veću ekološku svest od starijih građana i u tom smislu bitan su faktor koji utiče na menjanje navika svojih roditelja. Deca i mladi su oni koji će se, nažalost, nositi s najvećim posledicama klimatskih promena u budućnosti i stalo im je do toga u kakvom će stanju biti planeta, ova zemlja i grad kroz nekoliko decenija“, izjavio je zagrebački gradonačelnik.

Prema rečima Davora Vića, realizacija projekta malo kasni zbog epidemioloških mera, ali za razvrstavanje otpada nikad nije kasno.

„Poseban naglasak smo dali na naše najmlađe sugrađane jer upravo su oni ti koji nas starije podsećaju na to šta treba činiti s otpadom u svakodnevnom životu. Pred svima nama je puno posla, znamo da je upravljanje otpadom globalni izazov, izazov Grada Zagreba i Republike Hrvatske, ali ukoliko se svi ne uključimo i ne počnemo menjati svoje navike zasigurno nećemo uspeti u rešavanju problema“, kazao je Vić.

Kampanja „#razvrstajme (kreni od sebe)“ namenjena je osnovcima kojima se obraća putem komunikacijskih kanala koje koriste (web, Youtube, Instagram, TikTok) i osobe koju prate (Magic Leon, Youtube praktični komičar i mađioničar). Okosnica kampanje je video serijal kojim se naglašava nužnost razvrstavanja i ponovne upotrebe, a prate ga promotivne objave na društvenim mrežama. Takođe, putem nagradnog konkursa osnovci mogu slati fotografije kojima prikazuju kako u svom domaćinstvu razvrstavaju otpad.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti