Hrvatska će novi LNG terminal graditi u Zadru

Foto-Ilustracija: Pixabay (TobijasSchmitt)

Ministarstvo privrede Republike Hrvatske, donelo je Rešenje kojim se potvrđuje da je planirana izgradnja LNG terminala u Zadru prihvatljiva za ekološku mrežu, čime je i doneta odluka za njegovu izgradnju, prenose hrvatski mediji. Terminal će od ekološke mreže, biti udaljen oko šest kilometara. To područje je pod posebnom zaštitom od 2013. godine zato što je od značaja za očuvanje ptica u Ravnim kotarima.

Državna kompanija LNG Hrvatska, koja je prošle godine završila sa izgradnjom gasnog terminala na Krku, gradiće i novi terminal u luci Gaženica, u Zadru.

Kompanija LNG Hrvatska izgradnju planira da izvede kroz tri faze. U prvoj fazi, pored postojeće luke Gaženica, izgradiće se nova luka za tankere, rezervoar za tečni prirodni gas kapaciteta 3.000 kubika kao i potrebna infrastruktura. U drugoj fazi planirano je da se kapacitet skladišta poveća za dodatnih 7.500 kubika na već postojeću kubikažu, čime će ukupno biti 10.500 kubika tečnog gasa. U završnoj, trećoj fazi, takođe je planirano povećanje skladišta kapaciteta na 30.000 kubika gasa. Prema planovima radovi će biti gotovi za četiri godine.

Hrvatski mediji navode da je osim Zadra planirana gradnja i u Rijeci, a razmatraju se i još dve lokacije u Pločama i Splitu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti